Een van de meest ondergewaardeerde topsteden van Europa: Krakau in Polen. En daarom ook behoorlijk verrassend als city trip. Kijk even waarom je deze stad op je bucketlist zou zetten. Of er eigenlijk meteen naartoe moet.
Gelukkig is het Krakau niet zo vergaan in de Tweede Wereldoorlog als het Duitse Dresden. Of de Poolse hoofdstad Warschau. Wellicht met een beetje geluk, maar Krakau is sowieso een van de weinige Poolse centra die niet plat zijn gebombardeerd. En daarom nu kan pronken met een schitterende historische binnenstad en een boeiende Joodse wijk (Kazimierz). Geen wonder dat de stad per jaar zo’n acht miljoen toeristen ontvangt. Een getal dat elk jaar groter wordt!
Komt daar nog bij dat al die historische pracht niet als een doodse ansicht overkomt, maar als een vibrerend geheel. Want Krakau telt zo’n 200.000 studenten die de terrasjes en eethuizen goed vullen en ervoor zorgen dat er enorm veel leuke cafeetjes de deuren openhouden. Krakau is onbetwist de mooiste stad van heel Polen.
Eerst mag het vooroordeel over Krakau van tafel. Het zou een stad zijn met de voeten in de geschiedenis. Een stad van archieven, kloeke kerken en oude kunstwerken aan museawanden. Daarom eerst kennisgemaakt met de street art in Krakau. Want de kunst ligt hier echt wel op straat.
De stad heeft een actieve street art-scene die zich wel netjes buiten het monumentale centrum houdt. Voor graffiti is daar geen plek. In de wijken Kazimierz en Podgórze kom je de muurkunst wel tegen. Zoals in de Bozego Ciala straat. In Joséfa laten grote portretten van helden uit Kazimierz zich zien.
De meest bekende mural is van de Italiaan Blu, een kritisch werk op het katholicisme en daarom niet erg geliefd bij de 775.000 veelal gelovige inwoners van Krakau. Er zijn nog veel meer; klop bij Free Walking Tours Krakau aan voor een wandeling langs de mooiste murals.
Ook wel Stare Miasto genoemd. Wat meteen opvalt is het grootste middeleeuwse marktplein van heel Europa: Rynek Glówny. De Mariakerk met haar ongelijke torens domineert de grote vlakte. Datzelfde marktplein terughalen naar de middeleeuwen? Ga dan in het museum Rynek Underground onderaards.
Eigenlijk is het centrum één groot openluchtmonument maar toch zijn er een paar opvallende complexen. Zoals het Wawel kasteel dat met de aanpalende Wawel kathedraal een hele heuvel aan de rand van de binnenstad inneemt. Ooit was Krakau zwaar beveiligd en het Barbakan met de erbij horende stadspoort Florianska getuigt daar nog van. De stoere verdedigingsmuur is nu omgetoverd tot recreatief groen: de Planty.
De wijk Kazimierz was vanaf de 15e eeuw eerst een zelfstandige stad en werd pas in 1795 onderdeel van Krakau. De Duitse bezetters hebben in Kazimierz flink huisgehouden en bijna alle Joden de rivier overgebracht, naar het getto.
Nu is Kazimierz een heel vrolijk stadsdeel dat goed voorzien is van terrasjes en eetcafés. Van het bebouwde erfgoed is ook genoeg bewaard gebleven en dat geeft een heel eigen cachet aan de wijk. Een van de oudste synagogen van heel Polen opent de deuren om je kennis te laten maken met de joodse cultuur en tradities. En op het plein Plac Wolnica kom je in contact met veel meer culturen uit Polen (etnografisch museum). Het plein Plac Bohaterow Getta doet vervreemdend aan met de grote lege stoelen. Die staan symbool voor de definitieve jodenontruiming van maart 1943.
Deze wijk is bekend van de bestseller en filmhit ‘Schindler’s list’. De fabriek is nu een museum dat ontvouwt hoe het eraan toeging in Krakau tijdens de bezetting. Podgórze zelf is de plek van het voormalige getto van Krakau.
Er is niet veel meer terug te halen, behalve stukken van de getto-muur en een miniem museum over de getto-tijd. Podgórze mag dan een ‘zwart’ verleden hebben, het is nu ook een ‘groen’ recreatiepunt als je de hectiek van de stad even wilt ontvluchten. Strijk dan neer in het fraaie Bernardskiego Park voor een lunch en om eekhoorntjes te spotten. Ideaal om even rust te pakken tijdens je citytrip naar Krakau.
Krakau kan niet in een blog worden samengevat. Het is een van de mooiste historische steden ter wereld en terecht werelderfgoed. De Franciscanenkerk is een van de gotische kanjers van Krakau en beroemd om haar gebrandschilderde ramen. De oude handelsplek van Krakau is de Lakenhal, nu een feest van leuke kraampjes.
Krakau is ook een literaire stad; overal vind je prachtige boekenkeldertjes. Het is de stad van nobelprijswinnaars Cezlaw Milosz en Wislawa Szymborska. En mocht je deze prachtstad ooit even een dagje achter je willen laten, dan zijn er een paar bijzondere excursiemogelijkheden: de riante zoutmijnen van Wieliczka en het lugubere en emotionele Auschwitz.
Zin gekregen in een citytrip naar Krakau? Diverse reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar deze Poolse stad
Voor het organiseren van je citytrip heb je eigenlijk altijd 2 keuzes: zelf je vervoer en verblijf regelen, of een pakketreis boeken bij een reisorganisat...
Italië is een fantastisch land met heel veel mooie bezienswaardigheden, onder andere een paar historische steden. Je kunt er naartoe om cultuur op te snuiven ...