Stedentrip Praag

Stedentrips naar Praag

Vliegtickets & Hotels

Tours & Activiteiten Praag

Stedentrip Praag

Stedentrip Praag

Karelsbrug

Als je op stedentrip naar Praag bent geweest is de kans aanwezig dat je een stijve nek hebt gekregen. Je moet voortdurend omhoog kijken om de prachtige gevels te bekijken. Of je kijkt omlaag. Want vanaf een van de zeven heuvels of de monumentale torens van Praag heb je schitterende uitzichten.

Praag is een stad met alleen maar hoogtepunten. Het mooiste tijdens je stedentrip naar Praag is de 14e eeuwse Karelsbrug. Deze brug loopt over de Donau heen en is door de jaren heen uitgegroeid tot de beroemdste van Europa. Wanneer je van een afstandje naar de brug kijk, ziet deze eruit als een gewone brug. Als je er overheen loopt, merk je de aantrekkingskracht van de brug. Deze aantrekkingskracht zit hem niet per sé in de standbeelden, ook niet in de vele portrettekenaars en verkopers van sieraden. Het zijn vooral de mooie uitzichten die een wandeling over de brug bijzonder maken.

Aan de ene kant ligt de hooggelegen Burcht met de St. Vituskathedraal. Aan de andere kant zie je de rode daken van de Oude Stad. Als je in de richting van de rivier kijkt, zie je het groen dat op de eilandjes groeit.

De Astronomische klok

Oude-stadsplein-met-Astronomische-klok

Stadsplein met de astronomische klok

Het is bijna altijd druk als je een stedentrip naar Praag maakt. Praag kent niet echt een laagseizoen. Het is daarom aan te raden om de beroemde bezienswaardigheden, zoals de Burcht en de Joodse wijk, te vermijden in de ochtenduren.

De hotelprijzen zijn in het centrum vrijwel altijd aan de hoge kant. Je kunt behoorlijk wat geld besparen als je iets gaat eten en drinken in een van de achterafstraatjes. Voor een kop koffie betaal je op het beroemde Oude Stadsplein 3 à 4 EUR. Een paar straten verder betaal je 2 EUR of minder. Maar, ga wel genieten van het Oude Stadsplein. Hier bevindt zich onder andere de astronomische klok. Dit is een mooi uurwerk, waarvoor zich elk uur honderden mensen verzamelen. Deze mensen wachten op het openen van de luikjes boven de klok, waar vervolgens de 12 apostelen voorbij paraderen. Het stelt eigenlijk niet zo heel veel voor.

Het is leuker om, tijdens je stedentrip naar Praag, de toren te beklimmen en de groepen mensen van daaruit te bekijken. De gevels op het plein zijn absoluut de moeite waard. De meeste panden worden goed beschreven in de reisgidsen.

Echter, over het meest opvallende gele gebouw op nummer 932 wordt in alle talen gezwegen. Dit jugendstilgebouw stamt uit 1898. Een ander jugendstilgebouw, Obecni Dum, aan het Republiek-plein, is van binnen te bezichtigen met een rondleiding. Dit is een absoluut hoogtepunt van je stedentrip naar Praag. Je wordt een uur lang door dit monumentale pand geleid.

De Joodse wijk van Praag

Josefov Praag

Josefov

Als je een stedentrip naar Praag maakt,  dan adviseren wij je ook om naar Josefov te gaan. Vanaf het Oude Stadsplein wandel je zo naar de voormalige Joodse wijk Josefov. Kijk omhoog, want de straat die naar deze Joodse wijk loopt, de Parizská, heeft veel prachtige gevels.

Links liggen een aantal synagogen. De meeste hiervan zijn nu musea met uitzondering van de Hoge synagoge. De Pinkas-synagoge is een bijzonder bouwwerk. Hier ligt de indrukwekkende begraafplaats aan gegrensd. Duizenden grafstenen staan hier schots en scheef, door en naast elkaar. De Joden konden, ten tijde van het getto, alleen daar begraven worden. Er was enige creativiteit nodig om voor de overledenen een nieuw plekje te vinden.

Er is nu niets meer over van de wirwar van straatjes in het oude getto. Het getto werd vanaf 1893 gedeeltelijk afgebroken. Hierna zijn er enkele kapitale woonpanden herrezen. De Spaanse synagoge is van een heel andere stijl. Deze ligt aan de andere kant van Parizská. Deze synagoge is uniek vanwege de Moorse stijl waarbij elke vierkante millimeter is gedecoreerd.

Kerken bezoeken tijdens je stedentrip naar Praag

St.-Vitus-kathedraal Praag

St.-Vitus-kathedraal

Het katholieke verleden van Praag heeft zijn sporen nagelaten. De barokke Nicolaas-kerk op Malá Strana en de gotische St. Vitus-kathedraal zijn de moeite waard als je een stedentrip naar Praag maakt. De Nicolaas-kerk heeft een van de grootste plafondschilderingen van Europa. Deze is vooral goed te zien vanaf de galerij. Hier overheerst verder marmer in allerlei tinten, en goud, zoals op de versierde preekstoel.

Een absolute must tijdens je stedentrip naar Praag is de Burcht. Hier hebben eeuwenlang de koningen verblijf gehouden. Om hier te komen kun je tram 18 of 22 nemen, of je beklimt de trappen. Als je de trappen beklimt heb je van boven een prachtig uitzicht over Praag. Bezoek de burcht en wandel daarna door een wirwar van straatjes, pleinen en paleizen.

Als je met de tram bent gekomen en je hebt het uitzicht gemist, dan is een bezoekje aan het oude koninklijk paleis de moeite waard vanwege het stadspanorama. Vergeet de indrukwekkende kathedraal niet om te bekijken. Hier is eeuwenlang aan gebouwd. De kathedraal is voorzien van 22 zijkapellen en mooie glas-in-lood-ramen. Het is een echt juweeltje.

Groene stedentrip Praag

De Burcht Praag

De Burcht

Als je de trappen bij de burcht afdaalt, kom je uit in Malá Strana. Slenter, tijdens je stedentrip naar Praag, rustig door de smalle straatjes en loop naar het eilandje Kampa. Dit eilandje ligt tussen de Moldau en de kleine zijarm de Certovka. Je kunt hier genieten van de rust van het vele groen.

Vanaf het bruggetje bij de Karelsbrug zie je een prachtig plaatje met over het water hangende bomen en een echte watermolen. In de stad ligt nog meer groen. Bijvoorbeeld op de hoek van de Karmelitská en Trziste. In de strakke Vrtbovská-tuinen worden in het voorjaar buxussen gecombineerd met vergeet-mij-nietjes. Boven in de tuin heb je een prachtig uitzicht. Alternatief is de Wallenstein-tuin , bij de ingang van metrostation Malostranská. Deze tuin is heuvelachtiger. Hierdoor zijn er veel mooie uitzichtpunten aan deze kant van Praag.

Ga je met kinderen een stedentrip naar Praag maken, dan is een ritje in de kabelbaan naar de Petrin-heuvel een aanrader. Dit is de hoogste van Praags zeven heuvels. Vlakbij het uitstappunt van de kabelbaan zijn verschillende bezienswaardigheden, zoals een rozentuin en een observatorium.

Dit is nog lang niet alles van Praag. Praag kent naast de Oude Stad ook een Nieuwe Stad. Hier bevindt zich het beroemde Wenceslas-plein. Dit plein wordt gedomineerd door het Nationaal Museum. Ook de Nieuwe Stad is voorzien van panden met prachtige gevels. Zo is er tijdens je stedentrip naar Praag van alles te beleven. Wie de stad één keer heeft gezien, wil absoluut een keer terugkeren. Je kunt namelijk lang niet alles tegelijk opnemen. Bovendien moet de stijve nek even rust hebben.

Hotels in Praag

Hotel Unitas

Dit aardige hotel ligt in een achterafstraatje, maar wel centraal. Receptie oogt fris en heeft een bar. Lees verder…

Hotel Prague Inn

Mooie, ruime kamers met werktafel en koffie-theefacaliteiten. Modern ingerichte kamers met ruime kasten. Lees verder…

Hotel U Schnellu

In Malá Strana, vlak bij een knooppunt van trams. De 14 kamers zijn smaakvol ingericht, met de kleur groen als basis. Lees verder…

Hotel Pod Vezí

Ligt ongeveer naast de Karelsbrug op Malá Strana, maar net buiten de drukke straat. Lees verder…