stedentrip New York

Stedentrips naar New York

Vliegtickets & Hotels

Tours in New York City

Stedentrip New York

De marathon van New York heeft een betoverende aantrekkingskracht. Het parcours is een goede leidraad om de ziel van de stad te leren kennen. Zo leidt de route langs dynamische etnische wijken, machtige bruggen, statige avenues en Central Park met zijn topmusea.

De aantrekkingskracht van New York, voornamelijk op Manhatten, is niet de schoonheid van de stad. De stad is prachtig van buitenaf, met uitzicht op de indrukwekkende skyline. Als je eenmaal een stedentrip naar New York hebt gemaakt dan pakt de stad je vast vanwege de drukte en zijn bewogenheid. De stad laat niet meer los, hetzelfde geldt eigenlijk voor de marathon van New York. Sommige deelnemers zijn totaal niet geïnteresseerd in hun eindtijd, maar ze zijn verslaafd aan de sfeer. Daarom komen ze er ook steeds terug. Je wordt nergens anders ter wereld, als hardloper zijnde, zo enthousiast aangemoedigd en ontvangen als in New York.

Stedentrip naar New York met het parcours als leidraad

stedentrip new york

Manhattan

De stroom van nieuwe inwoners is hét kenmerk van New York. Deze inwoners werden Amerikaan, maar ze blijven bij elkaar wonen in etnische wijken. Op een paar uitzonderingen na, liggen deze wijken buiten Manhattan. De meeste nieuwe inwoners vind je in Brooklyn, Queens, Staten Island en de Bronx. Deze vier stadsdelen zijn samen met Manhatten de vijf stadsdelen waar de marathon van New York doorheen loopt.

Een stedentrip naar New York is erg interessant te noemen als je de wandeling over het marathon parcours als uitgangspunt neemt. Je maakt kennis met het onbekende en toch kenmerkende gezicht van New York. Ja oké, er zijn ook enkele delen die niet interessant zijn, bijvoorbeeld het gedeelte over het slobberige bedrijventerrein in Queens.

De charme van de marathon is voornamelijk de sfeer die in de verschillende wijken heerst. Van latin-muziek in een Porto Ricaanse winkel tot een hip terrasje. Van mannen met hoeden en zwarte kleding in de Joodse wijken tot swingende cafés in Harlem. Voor een museum moet je geduld hebben, tot je bij Museum Mile aankomt, bij Central Park. Maar hier heb je wel meteen 9 musea naast elkaar, onder andere het beroemde Guggenheim Museum. Ga eens een stedentrip naar New York maken aan de hand van de marathon-route.

Dag 1 van de stedentrip naar New York: het startpunt

Vrijheidsbeeld

Vrijheidsbeeld

Je begint de stedentrip naar New York net als de marathonlopers. Dus bij de Verrazano-Narrows Bridge. Deze brug overspant, met maar één boog, een afstand van 1600 meter. Om daar te komen neem je de Staten Island Ferry, vanuit Manhattan. Tijdens de tocht hier naar toe heb je een prachtig uitzicht op de wolkenkrabbers van Manhattan en op het Vrijheidsbeeld.

Om weer aan de overkant te nemen, kan je het beste de bus terug nemen. Je kunt met de taxi, die is sneller maar ook duurder. De wandeling begint aan het begin van de 4th Avenue in Brooklyn. Je loopt 8 kilometer over een bijna rechte straat naar de van verre lonkende hoogbouw van de Williamsburg Savings Bank.

De eerste wijk waar je doorheen komt is Bay Ridge. Deze wijk ligt aan de 4th Avenue en er zijn voornamelijk Zuid-Amerikaanse restaurants gevestigd. Maar ook de Japanse, Italiaanse en Maleisische keuken is hier vertegenwoordigd. Er staan voornamelijk appartementen. Deze appartementen zijn af en toe afgewisseld met een kerk en een koloniaal aandoend gebouw, zoals de Hogeschool voor Telecommunicatie, Kunst en Technologie. In de zijstraten van de 4th Avenue staan rijtjeshuizen met een stenen trap ervoor. Met een Amerikaanse vlag en een tuintje stralen ze een provinciale rust uit.

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge

Sunset Park heeft grote Spaanstalige en Aziatische gemeenschappen. Echter, als je op de teksten, namen en spreektaal afgaat, zijn de latino’s het meest dominant. Hier zijn veel broodjeszaken en kruideniers te vinden. Na 5 mijl loop je langs het Greenwood-kerkhof. Hier liggen een groot aantal verschillende bekende inwoners van New York begraven, onder wie Leonard Bernstein en Samuel Morse. De gespecialiseerde winkels zijn leuk, zoals de Quisqueya Record Shop op nummer 4425. Hier hebben ze een grote collectie aan latinmuziek. Na 8 kilometer kom je bij de rand van het centrum van Brooklyn.

Neem hier de metro naar Borough Hall. Daar zijn winkelstraten en een gezellig plein. Je komt, via Montague Street met zijn leuke winkeltjes en restaurants, aan bij de Esplanade. Dit is een wandelpromenade aan de East River. Het uitzicht op Zuid-Manhattan is prachtig. Dag 1 van je stedentrip naar New York zit erop.

Je kunt terug naar Manhattan via de Brooklyn Bridge. Het lijkt alsof de brug vlakbij ligt. Echter, het is wel even zoeken voordat je bij het wandel-/fietspad bent aangekomen. Bij de klimmende oversteek wordt je beloond met prachtige vergezichten.

Dag 2 van de stedentrip naar New York: Joods, trendy en pools

Queensborough-brug

Queensborough-brug

Dag 2 van de stedentrip naar New York begint bij de bijzondere Williamsburg Savingsbank. Vanuit hier loopt de route de zwarte Bedford-Stuyvesant-wijk in. Hier zijn veel historische panden en een mooie laan te zien. Wat vooral opvalt is de monumentale gevel van de Brooklyn Academy of Music.

Bij het 10-mijlpunt ben je aangekomen bij het gebied van de chassidisch-joodse gemeenschap. Dit zie je meteen aan de mannen met hun hoeden, pijpenkrullen, baarden en zwarte jassen. Het andere deel van deze wijk is trendy. Aan Bedford Avenue liggen alternatieve winkeltjes en hippe cafés, zoals Fabian’s en Verb. Er heerst een relaxte sfeer. Je hebt hierna prachtige doorkijkjes op bijvoorbeeld het Empire State Building. Verder is er nog weinig te zien. Na een scherpe bocht kom je op Manhattan Avenue. Het lijkt alsof je in Polen bent beland. Alles is er namelijk Pools. De winkels, de taal, de mensen en de muziek op straat.

Nog twee bochten te gaan en je bent halverwege. Helaas is hier alleen het uitzicht op Manhattan aantrekkelijk te noemen. Vernon Boulevard, met zijn hippe restaurants en winkels, is nog wel aardig. Je kunt het beste recht op de Queensborough-brug aflopen. Je komt, via het metrostation, op het wandel-/fietspad naar de overkant. Dag 2 van de stedentrip naar New York eindigt met de oversteek van de indrukwekkende Queensborough-brug. Deze oversteek is prachtig vanwege het mooie uitzicht.

Dag 3 van de stedentrip naar New York: Central Park

First Avenue

First Avenue

De route draait, in Manhattan, de First Avenue op. Hier staan tijdens de marathon gigantisch veel toeschouwers. Een goede stop is café The Blue, direct rechts als je van de brug komt. Hier wordt je bediend door een echte New Yorker die voor iedereen een opmerking klaar heeft. Kenmerkend aan het eerste deel van First Avenue zijn de chique winkels en restaurants. De architectuur is niet echt mooi. Daarvoor kun je beter naar Midtown of Zuid-Manhattan. Na 90th Streeth kom je in Spanish Harlem. Hier zie je bijna alleen maar flats.

Als je besluit de korte en niet echt bijzondere uitstap naar de Bronx wilt maken, zorg er dan voor dat je voor 90th Street wat hebt gegeten en gedronken. Hierna kom je namelijk weinig bijzonders meer tegen.

Eenmaal terug in Manhattan, wordt Fifth Avenue leuk bij Boma op nummer 2037. Dit is een gezellig cafeetje, winkeltje en restaurant in 1. Hier raak je als bezoeker zijnde eenvoudig in gesprek met de vriendelijke Harlemmers. Fifth Avenue wordt echt chic bij het Central Park. Dit park wordt omringd door deftige appartementsgebouwen. Central Park is een plek die je gezien moet hebben tijdens je stedentrip naar New York.

Dag 4 van de stedentrip naar New York: museumdorado

Central Park New York

Central Park

De bijnaam van het traject over de Fifth Avenue, langs Central Park, is Museum Mile. Je komt binnen een mijl negen museau tegen. Het eerste is het Museo del Barrio van de Spaanstalige gemeenschap in New York. Deze spreekt het minst tot de verbeelding.

Het bescheiden stadsmuseum, het Joods Museum en het Cooper-Hewitt National Design Museum in een prachtige villa, zijn leuker om te bekijken. Wat absoluut een mooie bezienswaardigheid is tijdens je stedentrip naar New York, is het Guggenheim Museum. Alleen al voor het gebouw moet je even naar binnen. De exposities, voornamelijk moderne kunst, zijn van erg hoog niveau. Hier vlakbij ligt het bekende Metropolitan Museum of Art. Hier kan je zo een halve dag verblijven.

De marathonroute loopt bij het Guggenheim Museum Central Park in. Voor een prachtig uitzicht op het meer, met op de achtergrond de torens van de San Remo en de Century Apartments, moet je even de verhoging oplopen. Voor veel New Yorkers is Central Park dé plaats om te sporten. De finish voor de marathonlopers en het eindpunt van jouw 4-daagse wandeling is de Tavern on the Green. Dit is ook een prachtig einde aan een indrukwekkende stedentrip naar New York.

Hotels in New York

Intercontinental Barclay hotel

Tophotel met prachtige lobby. Comfortabele, stijlvolle, klassiek ingerichte kamers. Goede service. Lees verder…

The Warwick

Stijlvol hotel op een erg centrale locatie. In de jaren 1950 en 1960 hét showbizzhotel, met gasten als Elvis en The Beatles. Lees verder…

Hotel Ameritania

Modern hotel met strakke leren stoelen in de lobby. Eigentijds ingerichte kamers, vriendelijk personeel. Lees verder…

Hotel The Avalon

Klein hotel, marmeren hal met kleine sfeervolle zitruimte. Eenvoudige maar verzorgd ingerichte kamers. Lees verder…