Stedentrip Milaan

Stedentrips naar Milaan

Vliegtickets & Hotels

Tours in Milaan

Stedentrip Milaan

Ben je van plan om een stedentrip naar Milaan te maken? Goede keus! Maar waar moet je beginnen? Er valt namelijk ontzettend veel te beleven in deze Italiaanse stad. Natuurlijk wil je de Duomo bezoeken. En wie wil er nu niet shoppen in dé modestad van Italië. Maar bezoek tijdens je stedentrip naar Milaan ook eens de kunstenaarswijk Brera. In deze wijk vind je veel boetiekjes.

Loop niet voorbij aan de antiekmarkt, vergeet niet om binnen te lopen bij één van de vele kerken die Milaan rijk is. Wil je even lekker uitrusten, ga dan naar het Parco Sempione. En geniet ’s avonds van een opera in het Scala. Kortom, er is echt genoeg te doen als je besluit op stedentrip naar Milaan te gaan.

Stedentrip Milaan: Op naar het Centrum

Stedentrip Milaan

Duomo

In het centrum van Milaan bevinden zich veel historische monumenten en gebouwen. Je kunt hier ook fantastisch winkelen. Het is er dan ook vrij druk. Het centrum van Milaan wordt gekenmerkt oor het Piazza del Duomo (Domplein) en natuurlijk ook door de indrukwekkende witmarmeren Duomo. De Duomo is één van de grootste kerken van Italië en is een must als je een stedentrip naar Milaan maakt. Men is in 1386 begonnen met de bouw van de kerk. Na zo’n 6 eeuwen was de kerk klaar. Er staan op deze gotische kerk meer dan 3500 beelden van heiligen, dieren en monsters. Op de hoogste toren staat de gouden madonna. Deze kan je in de avond al van verre zien.

Het Piazza del Duomo is één grote ontmoetingsplaats. Dit was al zo in de tijd van de Romeinen. Op het Piazza del Duomo vind je een mix van toeristen en Milanese jongeren. Je kijkt vanaf het plein uit op de bekende Galleria Vittorio Emanuele en het Palazzo della Ragione. De Galleria Vittorio Emanuele is een chique winkelpassage. Deze passage werd in 1867 geopend en heeft een 47 meter hoge glazen koepel. De vloer is versierd met mozaïek van het wapen van het Huis van Savoye; een wit kruis op een rood veld.

Het gebied direct om het Domplein heen wordt gekenmerkt door gigantische gebouwen. Deze gebouwen zijn gebouwd tijdens het fascisme of ze dateren van enkele eeuwen geleden. De Corso Vittorio Emanuele hangt van winkels en cafés aan elkaar. Het is hier erg gezellig, maar de prijzen op de terrassen kunnen vrij hoog zijn.

Stedentrip naar Milaan

Via Montenapoleone

Als je een stedentrip naar Milaan maakt kom je er ook achter dat het echt een modestad is. De modieuze winkels vind je in de ‘Gouden Vierhoek’ (Via Montenapoleone, Via Sant’Andrea, Via della Spiga en Via Borgospesso). De meest exclusieve winkels vind je in en om de oudste modestraten van Milaan: de smalle Via Montenapoleone en de iets minder bekende Via della Spiga. In dit winkelgebied vind je naast de vele chique winkels, ook prachtige gebouwen en paleizen. Een groot aantal hiervan is bewoond.

Wil je tijdens je stedentrip naar Milaan even bijkomen van alle indrukken? Ga dan naar het mooie Giardini Pubblici. In dit park (het grootste park van Milaan) kun je op een bankje even heerlijk genieten van de zon, of om nog even goed al je aankopen te bekijken. Het Giardini Pubblici is aangelegd in Engelse stijl. Hierdoor heeft het veel goed onderhouden gazons en mooie vijvers met fonteinen.

Brera

Als je tijdens je stedentrip naar Milaan al een aantal andere delen van Milaan hebt gezien, zal je hier verbaasd opkijken van de mooie en smalle straatjes met oude huizen en prachtige balkons. De naam Brera is afkomstig van het Duitse woord Braida. Braida verwijst naar een ruime en begroeide ruimte. De wijk Brera is dan ook letterlijk gebouwd op een begroeide open plek. De vele binnentuinen hier herinneren nog aan deze tijd.

Brera is eigenlijk altijd al dé kunstenaarswijk van Milaan geweest. Maar deze kunstenaars zijn, doordat de wijk steeds populairder werd, gevlucht naar de wijk Naviglio. Brera echter blijft een interessante wijk. Vooral ’s avonds en in het weekend, want dan zijn er allerlei kraampjes opgezet. Vanwege de bohemien sfeer wordt de wijk ook wel ‘klein Parijs’ genoemd. Sommige straten in Brera zijn alleen toegankelijk voor voetgangers. Ga je tijdens je stedentrip naar Milaan de wijk Brera bezoeken? Loop dan zeker eens binnen in de vele kunst- en antiekwinkeltjes.

Pinacoteca di Brera

Pinacoteca di Brera

De cafeetjes en restaurants zijn tot laat geopend. Veelal hebben ze hier typische gerechten uit Milaan op het menu staan. Rond aperitivo-tijd is het erg druk in en buiten de cafés. Behalve lekker eten, drinken, rondwandelen en winkelen zijn er nog genoeg andere dingen te doen in deze wijk. In de Pinacoteca di Brera kan je één van de grootste schilderijencollecties van Italië bekijken. Het is één van de belangrijkste kunstgaleries ter wereld. Alleen het gebouw al is een bezoekje waard. Het 17e-eeuwse paleis hangt vol met schilderijen van schilders zoals Rafaël, Bellini en Caravaggio. Ook vind je hier werken van Rubens en Rembrandt.

De winkelstraat die van Brera loopt naar het drukke Piazza XXV Aprile is de Corso Garibaldi. Aan het einde van deze winkelstraat staat de Porta Garibaldi. Deze oude stadspoort komt uit 1828. De gigantische standbeelden op deze oude stadspoort stellen de rivieren Po, Ticino, Adda en Olona voor, die vlakbij Milaan stromen.

Naviglio

Naviglio

Naviglio

Als je tijdens je stedentrip naar Milaan op zoek bent naar echte gezelligheid, ga dan naar de wijk Naviglio. Hier wandel je langs prachtige oude waterwegen uit de 13e eeuw. Het kanalenstelsel is in het verleden onder meer gebruikt voor de aanvoer van het marmer om de Duomo te bouwen. Tot 2008 waren de meeste kanalen gedempt. Echter, tegenwoordig stroomt er weer water doorheen.

Vanuit Brera verhuizen er steeds meer antiekhandelaren, schilders en kunstenaarscafés naar de wijk Naviglio. Je kunt als antiekliefhebber dan ook je hart ophalen in deze wijk. Je vindt er veel antiekzalen en op de laatste zondag van de maand wordt er een grote antiekmarkt gehouden. Met een beetje geluk kun je in enkele galeries de kunstenaars aan het werk zien. Overdag zijn er veel mensen in Naviglio te vinden die aan het shoppen of aan het lunchen zijn.

In het oude klooster Sant’Eustorgio bevindt zich sinds 2001 het Museo Diocesano. Het klooster zelf, dat tegen de kerk aan ligt, is al een bezoekje waard. Je kunt er eveneens meer dan 600 werken bezichtigen uit de 15e tot 19e eeuw. Ook worden hier tijdelijke tentoonstellingen gehouden. De grootste klokkentoren van Milaan vind je in de Sant’Eustorgio. Deze basiliek is in de 4e eeuw gebouwd door de gelijknamige bisschop. Na een grote verwoesting is de kerk herbouwd in 1190.

Corso Vercelli e.o.

Vanuit het verleden is Via Marghera een bekende straat. Niet vanwege het feit dat deze straat zo mooi is, maar omdat vroeger hier de beste bakker, slager en ijssalon zaten. Tegenwoordig bestaat alleen de ijssalon nog. Uit alle delen van de stad komen de mensen hier naar toe om een ijsje te halen. Je moet wel geduld hebben als je een ijsje wilt hebben van deze beroemdste ijssalon van Milaan, de Gelateria Marghera. Het is er namelijk erg druk. Regelmatig lopen hier mensen met bakken van een halve liter ijs de deur uit. Ze hebben hier vrijwel alle smaken, zelfs dropijs.

Als je, tijdens je stedentrip naar Milaan, geen zin hebt om te winkelen in de drukte bij de Duomo. Ga dan eens naar Corso Vercelli. Hier vind je grote winkelketens, maar ook dure schoenenzaken, exclusieve winkeltjes én leuke adresjes voor een cocktail.

Wil je even de drukte ontlopen van alle shoppende mensen? Ga dan naar Via Meravigli en Corso Magenta met hun aangrenzende kleine straatjes. Vooral ’s avonds is het hier vrij rustig. Deze wijk is oorspronkelijk gezien een van de duurste wijken van Milaan. Je vindt hier veel cafeetjes, dure kledingwinkeltjes en winkels met antiek. In deze buurt zie je veel prachtige oude gebouwen. De vele binnentuinen in dit gebied zijn eveneens prachtig om te zien.

Castello Sforzesco

Castello Sforzesco

Via Dante is een brede winkelstraat waar je goed kan shoppen. De prijzen op de vele terrasjes zijn aan de hoge kant. Deze winkelstraat kent veel winkels, maar ook veel terrasjes. Vrijwel het gehele jaar door kan je plaatsnemen op één van de terrasjes. In de wintermaanden zijn ze namelijk verwarmd. Aan het einde van de Via Dante staat het gigantische Castello Sforzesco. Dit gigantische kasteel is gebouwd in de 14e eeuw. Sinds de jaren 50 zit hier onder andere het fotografische archief van Italië en een archeologisch museum. In dit museum zie je muurschilderingen. Ook het laatste, niet afgemaakte beeld van Michelangelo is hier te zien.

Via het kasteel loop je zo naar het Parco Sempione. Dit een mooi en groot park. Dit park is ingericht in Engelse stijl. Je vindt hier veel vijvertjes, bomen en romantische paadjes. In de zomer vinden hier veel evenementen plaats.

Hotels in Milaan

Hotel Nuovo Marghera

Geluiddichte kamers. Ligt op loopafstand van de stad. Lees verder…

Hotel Town House 12

Vlakbij het nachtleven van Milaan. Trendy designhotel met moderne kamers. Lees verder…

Antica Locanda Solferino

Midden in de oude kunstenaarswijk. Knus holletje met elk kamers. Lees verder…

Hotel Straf

Designhotel op 3 min. afstand van de Duomo en het stadscentrum. Lees verder…