Stedentrip Berlijn

Stedentrips naar Berlijn

Vliegtickets & Hotels

Tours & Activiteiten Berlijn

Stedentrip Berlijn

In het centrum van Berlijn, voornamelijk in de wijken Charlottenburg en Mitte, zijn de historische en monumentale panden gerestaureerd. Uit de meeste bouwputten zijn moderne gebouwen ontstaan. Hier vormen oude en nieuwe architectuur een indrukwekkende combinatie. In de gebouwen hebben zich veelal luxe winkels gevestigd.

Het uitgaansleven in Berlijn is overweldigend. Dus maak je een stedentrip naar Berlijn, dan kan je je elke avond storten van het ene uiterste in het uiterste. Berlijn kent veel wervelende shows en kent veel achteraf gelegen danslokalen waar veel inwoners van Berlijn zich uitleven. Het motto van trendy Berlijn is stijlvol en flitsend. Wij hebben een mooie selectie gemaakt uit de gigantische keuze binnen het uitgaansleven.

Ook kent Berlijn veel musea met archeologische topstukken, tal winkelmogelijkheden van chic tot tweedehands en heel veel cafés. Genoeg dingen om te ondernemen dus om je stedentrip naar Berlijn tot een groot succes te maken.

Tijdens jouw stedentrip in Berlijn wil je veel van de stad zien en de cultuur snuiven. Dit maakt Berlijn ook één van de beste steden om te bezoeken, want er is zoveel te zien in de stad dat je eigenlijk langer dan een weekend zou moeten blijven. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om nog een keer terug te komen, want de afstand is zeker overbrugbaar. Hieronder hebben wij alvast een aantal bezienswaardigheden onder elkaar gezet die zeker het bezoeken waard zijn tijdens jouw stedentrip in Berlijn.

Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur is één de overgebleven monumenten die, zeker voor Berlijn, typerend is voor de Koude Oorlog. De Berlijnse Muur, ook wel het IJzeren Gordijn genoemd, werd op 13 augustus 1961 opgetrokken en deze bleef staan tot 9 november 1989. Deze stond symbool voor de tweedeling van Duitsland. Oost en West Berlijn werden door de muur gesplitst en families werden hierdoor uit elkaar gehouden. Gelukkig is er nu niets meer te proeven van de sfeer die toen tussen Oost en West Berlijn hing, maar dat de splitsing serieus genomen werd is te zien uit het feit dat er 138 mensen om het leven kwamen tijdens vluchtpogingen in en uit deze delen van de stad. Er zijn veel overblijfselen van de muur te vinden in Berlijn en je kunt zelfs oude wachttorens gaan bezichtigen.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de prachtige stadspoort welk door Koning Frederik Willem II werd gebouwd ter herinnering aan de Derde Silezische Oorlog. Bovenop de stadspoort vind je de Victoria op haar vierspan, de godin van de overwinning. Napoleon nam het beeld in 1806 mee na verovering van Duitsland om het als oorlogsbuit tentoon te stellen. Nadat Napoleon gevallen was werd het beeld in 1816 weer teruggeplaatst op de stadspoort en is gelukkig nu nog steeds te bewonderen. Toch is het beeld wat we nu kunnen aanschouwen niet het originele. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het originele beeld namelijk verwoest. Geluk bij ongeluk, de gietvorm van het origineel was nog steeds aanwezig in Berlijn en hierdoor kon er een nieuwe beeld gemaakt worden.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was één van de controlepunten waar je jezelf tussen Oost en West Berlijn kon bewegen. Hier werd iedereen zeer uitgebreid gecontroleerd als ze tussen de gescheiden delen wilden reizen. Dit punt heeft de naam Charlie gekregen, omdat dit de derde doorgang tussen Oost en West Berlijn was. De C is de derde letter in het alfabet en vandaar dat Charlie gekozen werd. Na de val van Berlijnse Muur werd het wachthuis gesloopt, maar in 2000 is een replica gemaakt zodat je de unieke ervaring van toen terug kunt halen.

Holocaustmonument

Het Holocaust monument is ter nagedachtenis aan alle Joodse slachtoffers die onder het bewind van Adolf Hitler zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is 19.000m² en je ziet hier meer dan 2700 betonblokken die tussen de 0,2 en 4,5 meter hoog zijn. Tussen deze blokken kan je lopen en het geeft een surrealistisch gevoel als je tussen deze betonblokken loopt. Als Nederlander kennen wij het verhaal van Anne Frank natuurlijk erg goed, maar naast haar zijn er bijna 6 miljoen Joden omgekomen tijdens deze gruwelijke oorlog. Vandaar dat het Holocaust monument veel impact maakt bij de bezoekers hiervan.

Tunnels van Berlijn

Waar je bij het ondergrondse vaak denk aan riolen en een smerige bedoeling, zijn de tunnels van Berlijn juist erg interessant om te bezoeken. Je vindt hier namelijk verschillende bunkers en de tunnels werden gemaakt om zo mensen van Oost naar West Berlijn en visa versa te kunnen verplaatsen. Hierdoor is er een heel ondergronds stelsel ontstaan onder de stad en hier worden veel rondleidingen gegeven.

Klassieke gebouwen in Berlijn

Staatsoper Berlijn tijdens Stedentrip berlijn

Staatsoper

Berlijn herbergt veel beroemde operagebouwen en concertzalen die een mooie bezienswaardigheid zijn tijdens je stedentrip naar Berlijn. De Staatsoper en het Konzerthaus am Gendarmenmarkt zijn de tegenhangers van de Deutsche Oper en de Philharmonie in het voormalige West-Berlijn. De voorstellingen die er gehouden worden, doen wat betreft kwaliteit niet voor elkaar onder. Het verschil zit in de gebouwen; monumentaal tegenover modern.

De zalen van de Staatsoper en het Konzerthaus zijn prachtig om te bekijken. Wat sfeer betreft, zijn deze twee zalen met veel goud en rood pluche interieur, een uitstekende keus voor een bezoek tijdens een stedentrip naar Berlijn. Als je geen voorstelling wilt bijwonen, kan je in het weekeinde, met een Duitstalige rondleiding, de klassieke zalen bekijken van de Staatsoper en het Konzerthaus.

Informele zalen

Komische Oper

Komische Oper

In de Komische Oper worden de opera’s in het Duits gezongen. Deze opera’s zijn vaak moderner dan de opera’s in de Staatsoper en de Deutsche Oper. De oude zaal is intiemer dan de zaal van de Staatsoper. Een groot deel van de gasten gaan informeel gekleed. Tijdens de variétévoorstellingen in het Friedrichstadtpalast, een groot theater waar 2.000 gasten naar een voorstelling kunnen kijken, staan voor de voorstellingen gigantische rijen mensen voor de ingang.

Wil je tijdens je stedentrip naar Berlijn een informelere show bekijken? Ga dan naar een show in de Chamäleon in de Hackeschen Höfe. Je maakt, in dit kleine theater, bijna deel uit van de optredens. De optredens zijn een mengeling van acrobatiek, zang, stand-up comedy en dans.

Een mooie afsluiting van een heerlijk theater-avondje is een bezoekje brengen aan een hip café. Onder het S-Bahnstation Hackescher Markt, zijn Dante en Zucca een tweetal aanraders.

Restaurant-tips tijdens je stedentrip Berlijn

Tijdens de stedentrip in Berlijn wil je natuurlijk ook lekker kunnen eten. Gelukkig zijn er veel ontbijt-/lunchtentjes en goede restaurants waar je heerlijke gerechten voorgeschoteld krijgt. Je kunt het zo goedkoop en duur maken als dat je zelf wil, dus het is goed om vooraf even op onderzoek uit te gaan.

Zo zijn er verschillende websites die onderzoek hebben gedaan naar de beste eettentjes en restaurants van Berlijn. Hier kan je al een eerste indruk krijgen wat je overal kunt krijgen en ook niet geheel onbelangrijk; wat het ongeveer kost. Vaak kan je hier ook al zien of deze tenten erg populair zijn en of het dus handig is op tijd al te reserveren. We geven vast wat tips:

Reichstag Berlijn

Reichstag in Berlijn

In Café de France dineer je, tijdens je stedentrip naar Berlijn, tussen de oldtimers en nieuwe auto’s. Dit Franse restaurant heeft zijn tafels gedekt op een vide in de hoge en mooie showroom van Peugeot. Dichtbij dit restaurant ligt het befaamde gebouw van de Rijksdag. Hier kun je in een bijzondere sfeer eten. Op het dak ligt het culinaire Käfer Dachgartenrestaurant. Het uitzicht is prachtig. Je kunt het beste een tafel reserveren als je niet in de lange rij wilt staan. Je kunt niet reserveren als je hier een kopje koffie komt drinken.

Wil jij tijdens je stedentrip naar Berlijn naar een restaurant met een Duitse keuken? Dan kan je naar de wijk Nikolai Viertel, een oude en charmante wijk van Berlijn. De restaurants met een Duitse keuken zijn namelijk niet op elke hoek van de straat te vinden. Maar in deze week is het Kartoffelhaus een aanrader. Hier worden veel gerechten geserveerd met de aardappelen als belangrijkste onderdeel. Schuin tegenover het Kartoffelhaus bevindt zich een Duitse biergarten en Duitse wijnkelder. Een andere aanrader is restaurant Radke’s Gasthaus Alt-Berlin.

Winkels en cafés in Berlijn

Kurfürstendamm

Kurfürstendamm

Lekker winkelen tijdens je stedentrip naar Berlijn? De Friedrichstrasse kent stijlvolle doortochten en een aantal stijlvolle winkels. Het doet weinig onder voor de beroemde Kurfürstendamm. Het hart van de winkel- en uitgaansbuurt is de Savignyplatz. De Fasanenstrasse en een groot gedeelte van de Kurfüstendamm hebben een chique uitstraling. Dit komt vanwege het feit dat hier veel exclusieve winkels zijn.

Veel cafés en restaurants bevinden zich in de Meinekestrasse. In de Bleibtreeustrasse vind je gezellige kroegjes en sfeervolle restaurants. De KaDeWe (Kaufhaus des Westens), aan de Wittenbergplatz, is bekend pand onder de Berlijnse winkels. De Wilmersdorferstrasse, in Charlottenburg, is een plezierige winkelstraat.

Kreuzberg, voorheen een wijk van punkers en Turkse Berlijners, is een zeer prettige wijk met een bloeiend uitgaansleven. Je vindt hier veel hippe en buitenlandse restaurants en cafés. In Kreuzberg is het behoorlijk goedkoper dan in Charlottenburg. Er is genoeg keuze wat betreft de restaurants en winkels om je stedentrip naar Berlijn tot een groot succes te maken.

Hotels in Berlijn

Hotel Art Nouveau

Sfeervol hotel op de vierde etage van een gerenoveerd pand. Lees verder…

Hotel Residenz

Stijlvol en verzorgd hotel in jugendstil. Lees verder…

Hotelpension Dittberner

Gezellig familiehotel op de eerste etage van een herenhuis. Lees verder…

Hotel pension Savoy

Verzorgd familiehotel op de eerste etage van een herenhuis. Lees verder…