Een stedentrip boeken

Voor het organiseren van je stedentrip heb je eigenlijk 2 keuzes: zelf je vervoer en verblijf regelen, of een pakketreis boeken bij een reisorganisatie. De meeste mensen kiezen er voor zelf een vlucht en hotel te regelen, maar reisorganisaties als TUI Reizen, Stedentrips.nl en GreenCitytrip (reizen per trien) zijn ook populair en kan een hoop werk schelen. Daarbij kun je soms excursies of theaterkaarten bijboeken.

Als je zelf je vlucht regelt kun je tarieven van vliegtickets vergelijken bij bijvoorbeeld Vliegtickets.nl. Ga je met de trein (vaak niet eens goedkoper, wel milieuvriendelijker) heb je veel aan de website NS International.

Als je tijdens je citytrip in een hotel wilt verblijven vind je het grootste overzicht bij Booking.com. Ook voor appartementen kun je bij Booking.com terecht, net als bij airbnb en WIMDU. Voor de luxepaarden onder ons: Belvilla heeft ook vakantievilla’s beschikbaar in veel grote steden. Voor het boeken van een pakketreis (vlucht & hotel) bij reisorganisaties, zie onder.

Hotels zoeken via Booking.com

Persoonlijk gebruik ik echt altijd Booking.com om een hotel te zoeken, zelfs in Nederland. Hoewel er genoeg op het bedrijf aan te merken valt hebben ze gewoon een geweldige app / website neergezet, waarbij je uitstekend op allerlei criteria kunt zoeken naar de ideale hotelkamer.

Tel daar hun loyalty-programma bij op (Booking Genius) waardoor ik ook bij ze terug blijf komen. Je hebt verschillende Genius-levels bij Booking.com, en bij elke nieuw level krijg je meer korting op geselecteerde hotels. Of je krijgt gratis ontbijt, of een gratis kamer-upgrade.

booking banner

Vliegtickets vergelijken met Vliegtickets.nl

Snel vluchten vergelijken kan via de vergelijker van Vliegtickets.nl. Een andere goede optie is Skyscanner. Heb je een vlucht gevonden? Vaak is het goedkoper om via de luchtvaartmaatschappij zélf je ticket te boeken. Die vergelijking-sites moeten ook verdienen natuurlijk. Om snel geschikte opties te vinden zijn ze wel zeer geschikt. En als je het niet erg vindt wat meer te betalen kun je er gewoon boeken natuurlijk.

Vliegtickets zijn in het weekend meestal prijziger dan op dinsdag, woensdag en donderdag. Ook zijn vluchten die zeer vroeg in de morgen of juist heel laat in de avond gaan vaak goedkoper dan tickets voor middag-vluchten.

Een citytrip boeken bij een reisorganisatie / touroperator

Aan het begin vermeldde ik het al even: veel reizigers kiezen er voor om alles uit handen te geven en een pakketreis te boeken bij een touroperator. Het voordeel is dan dat je vlucht (of treinreis) en overnachtingen goed geregeld zijn.

Vaak zijn de hotels dan relatief goedkoop omdat een reisorganisatie dikwijls korting krijgt vanwege een grotere/gegarandeerde afname. Soms kun je ook tours en excursies bijboeken (hoef je die niet zelf te zoeken via Getyourguide) of bijvoorbeeld theater- of operatickets. Bekende reisorganisaties voor citytrips zijn De Jong Intra, TUI Reizen, OAD (veel busreizen) en Stedentrips.nl.

Wil je milieuvriendelijk op reis zonder vlucht? Kijk dan eens bij GreenCitytrip en Treinrondreis. Greencitytrip organiseert reizen per trein naar bijvoorbeeld Praag, Salzburg, Malmö en Berlijn. Er zijn steeds meer reisorganisaties die citytrips zonder vlucht aanbieden, of dat aanbod uitbreiden.

TUI reisorganisaties banner

Airbnb: slapen bij locals

Slapen bij locals: sinds airbnb en Windu is dit erg populair geworden. Vaak krijg je van je gastheer of -vrouw leuke tips over de stad, en vaak is het iets goedkoper dan een hotel of appartement. Ook de website van airbnb is dik in orde. Airbnb heeft dus een hoop voordelen, maar er kleven ook een paar kleine nadelen aan het boeken van een kamer of appartement via deze organisatie.

Als je een geschikte kamer gevonden hebt en wilt reserveren staat deze reservering niet vast. Je reservering moet eerst goedgekeurd worden door de verhuurder. Nu zijn de verhuurders bij airbnb over het algemeen redelijk snel met goedkeuren danwel afwijzen, maar je bent dus niet gelijk zeker van je reservering. Dit in tegenstelling tot het boeken van een hotelkamer bij bijvoorbeeld booking.com.

Om de kans op acceptatie van je airbnb reservering zo groot mogelijk te maken is het handig om je profiel goed in te vullen. Ook kun je tijdens het reserveren aangeven wat je aanspreekt aan de kamer / het appartement. Ook dit verhoogt de kans op acceptatie; verhuurders weten graag met wie ze te maken hebben. Een ander nadeel is dat je veel kamers niet ver in de toekomst kunt reserveren. De ‘locals’ die bij airbnb ingeschreven staat doen de kamerverhuur er vaak bij en weten niet altijd of ze maanden later beschikbaar zijn.

Verder heeft airbnb de woningmarkt in veel grote steden flink veranderd, en niet ten goede. Denk aan de woningnood in Amsterdam maar ook in steden als Barcelona. Appartementen worden opgekocht puur alleen om te verhuren aan toeristen. Regelgeving moet hier wat aan doen, maar veel kwaad is al geschied natuurlijk. De website is natuurlijk airbnb.com

Milieuvriendelijk op Stedentrip

Steeds meer reizigers kiezen er voor om (soms) niet te vliegen voor een citytripje. Ik noemde Greencitytrip al eerder; zij organiseren trein-citytrips naar diverse bekende en minder bekende steden. Met de trein kun je zelf ook een hoop organiseren. NS International brengt je naar diverse interessante bestemmingen.

Hetzelfde geldt voor Flixbus. Met Flixbus kun je, zeker als je vroeg boekt, spotgoedkoop naar bijvoorbeeld Antwerpen of Brussel. In mijn ervaring zitten de Flixbussen ook zelden vol, en heb je vaak niemand naast je zitten. Parijs vond ik dan weer net een wat te lange ervaring met de bus. Dat zou ik geen tweede keer doen eerlijk gezegd.

Georganiseerde tours, excursies en andere activiteiten

Met een reisgids kom je een heel eind, maar soms wil je ook graag een tour met een ervaren gids doen, of activiteiten die je niet in de reisgids vindt. Een aantal online platformen strijdt om de macht van de stedentripper die graag een tour / excursie boekt, of tickets zodat ze niet in de rij hoeven te staan voor bijvoorbeeld de Vaticaanse Musea. ‘Skip the Line’ tickets noemt men die.

Bekende aanbieders zijn Getyourgude, Viator, Tiqets en Guide en Go. Zelf heb ik tot nu toe alleen gebruik gemaakt van Getyuorguide. In mijn ervaring hebben ze een zeer breed aanbod, en toen ik tickets voor het Doge-paleis in Venetië boekte (via de reguliere site waren ze uitverkocht) bleken deze niet eens duurder te zijn.

Fiets- en Wandeltours

De organisatie Baja Bikes biedt fiets-tours onder begeleiding van een Nederlandstalige gids aan op heel veel bekende en minder bekende citytrip-bestemmingen. Je hebt de keuze uit verschillende tours. Vanaf de fiets zie je altijd meer, en is een leuke actieve manier om een stad echt ‘mee te maken’. Naast fietstours organiseren ze ook wandeltours. Je betaalt pas ter plaatse. De website is Bajabikes.eu.

Het aantal reisorganisaties en andere aanbieders die relevant zijn voor je stedentrip zullen de komende tijd worden uitgebreid.