Stedentrip Istanbul

Stedentrips naar Istanbul

Vliegtickets & Hotels

Tours in Istanbul

Stedentrip Istanbul

Een stedentrip naar Istanbul is uniek vanwege het eigentijdse, Europese, maar ook traditionele en oriëntaalse karakter. Popmuziek wordt vermengt met de oproep tot gebed. Naast meisjes in minirokken lopen gesluierde vrouwen. Op de terrasjes drinken mannen een biertje, terwijl ze ernaast aan de waterpijp zitten.

Istanbul is een chaotische, luidruchtige, mooie en kleurrijke stad. Tijdens je stedentrip naar Istanbul zie je paleizen, musea, moskeeën en huizen uit de tijd van de Ottomaanse sultans. Dit zie je voornamelijk in de wijk Sultanahmet. Neem ook de tijd om door de stad en de vele bazaars te wandelen.

Istanbul bestaat al meer dan 2500 jaar en ligt op de grens van Europa en Azië. De stad heet vanaf de 15e eeuw Istanbul, hiervoor had het als naam Byzantium en Constantinopel. Tot 1923 was Istanbul de hoofdstad van Turkije, sinsdien is het Ankara.

Aziatisch winkelen in Istanbul

Stedentrip Istanbul

Grote Bazaar

De Grote Bazaar bestaat uit een warboel van overdekte straten met winkeltjes. Voor een groot gedeelte zijn het prachtige gangen met boogvormige passages. In de bazaar hebben de souvenir-winkeltjes inmiddels de overhand gekregen. Verder zijn er zaakjes te vinden met leer en tapijten. Puur Aziatisch winkelen tijdens je stedentrip naar Istanbul.

Als je de bazaar verlaat aan de noordkant zie je daar de gewone Turken hun inkopen doen op de Kruidenbazaar. Hier worden voornamelijk gebruiksvoorwerpen, schoenen, ondergoed en sjaals verkocht. De verkopers in de Kruidenbazaar werken met vaste prijzen, dit in tegenstelling tot de verkopers in de Grote Bazaar. Populair in de Kruidenbazaar zijn de kleurige specerijen en het zoete snoepgoed.

Europees winkelen tijdens je stedentrip naar Istanbul

Istiklal Caddesi Istanbul

Istiklal Caddesi

Vanaf de Galata-toren heb je een prachtig uitzicht. De toren staat in de Europese wijk Beyoglu. Vanaf deze toren valt het op hoe gigantisch groot Istanbul is. Tussen de torens, in de glooiende straatjes, liggen veel muziekwinkels.

Vanaf Tünel loop je via de Istiklal Caddesi naar het Taksim-plein. Dit is een winkelstraat die Europees aandoet vanwege de massieve, oude panden. Ook is hier veel nieuwbouw. In de vele herenhuizen zijn buitenlandse consulaten gevestigd. In het andere gedeelte van deze winkelstraat vind je veel winkels van bekende merken. Evenals een aantal leuke doorgangen met winkels en restaurants.

Paleizen in Istanbul

Dolmabahçe-paleis Istanbul

Dolmabahçe-paleis

Tijdens je stedentrip naar Istanbul zie je veel bezienswaardigheden die herinneren aan de sultans. Zo is het Topkapi-paleis, in de oude stad, een groot complex met drie binnenhoven. De gebouwen, inrichting en tentoongestelde voorwerpen van dit paleis komt uit de 16e en 17e eeuw.

Je ziet in de gebouwen van dit grote paleiscomplex onder andere portretten en kleding van de sultans, heilige herinneringen (bijvoorbeeld een plukje haar van de profeet Mohammed), veel kostbaarheden van goud en edelstenen, een grote zilver- en porseleinverzameling in de voormalige keukens en de ontvangstzaal. In het Topkapi-paleis kun je zo een halve dag rondlopen als je een stedentrip naar Istanbul gaat maken.

Het Dolmabahçe-paleis is het nieuwere paleis van de sultans en is prachtig gelegen aan de Bosporus. Dit paleis is goed bereikbaar met de tram. Dit rijk versierde paleis is gebouwd in het midden van de 19e eeuw. Je kunt, tijdens een rondleiding, de staatsievertrekken in Selamlik en de privévertrekken in de harem bekijken. De staatsiezalen zijn prachtig met zijn indrukwekkend, versierde plafonds met marmer, schilderijen, kroonluchters spiegels, bladgoud en zelfs een trap met glazen spijlen. Je moet je schoenen uitdoen, ter bescherming van de parketvloeren. Hoogtepunt is de Muayede-hal. In deze mooi versierde troonzaal staan 56 pilaren.

Kerken en moskeeën in Istanbul

Ayasofya Istanbul

Ayasofya

Het is aan te raden om, tijdens je stedentrip naar Istanbul, de Ayasofya te bekijken. Deze architectonische bezienswaardigheid is tussen 532 en 537 gebouwd en was eerst een christelijke kerk. Later werd het een moskee. Tegenwoordig is het een museum. Er is, door de tijd heen, nogal wat verbouwd en veranderd. Van binnen is dit niet echt te zien. Op de bovengalerij van dit gigantische, hoge gebouw met marmeren pilaren, vind je mooie eeuwenoude mozaïeken.

Tegenover de Ayasofya staat de Blauwe Moskee. Deze is, tot vandaag de dag, in gebruik als moskee. Je mag er zo naar binnen als je je schoenen uitdoet en niet te bloot gekleed bent. De omtrek van de moskee is prachtig, met haar zes minaretten, vooral bij zonsondergang.

Westelijk van de Grote Bazaar ligt de Suleyman-moskee. Deze moskee vecht samen met de Blauwe Moskee om de titel ‘belangrijkste moskee van Istanbul’. De Suleyman-moskee is een groot complex, dat met veel gebouwen wordt omringd. In een klein gebouwtje op het kerkhof staat de tombe van sultan Suleyman. Hij gaf, in 1550, de opdracht om deze moskee te bouwen. Binnen de moskee zijn de mooie ramen en de beschilderde koepel mooi om te zien. De Suleyman-moskee is een aanrader om te gaan bekijken als je een stedentrip naar Istanbul gaat maken.

Restaurants in Istanbul

De Bosporus Istanbul

De Bosporus

Om lekker bij te komen van alle indrukken, tijdens je stedentrip naar Istanbul, is het aan te raden om een boottocht te maken op de Bosporus. Ook leuk is een bezoekje te brengen aan een badhuis. Drink in Sultanahmet, aan het begin van de avond, een heerlijk glaasje raki op een van de vele dakterrassen. Op zoek naar een leuk adresje om lekker te eten? Deze zijn er in overvloed. Hier een aantal tips:

  • Sarnic ligt net achter de Ayasofya en is een goed en sfeervol restaurant. De eetzaal doet middeleeuws aan vanwege de grote kaarsenstandaards en dikke pilaren.
  • Een typisch Turkse eetgelegenheid ligt aan de Divan Yolu Caddesi; Sultanahmet Köftecisi. Hier heb je de keuze uit een paar gerechten, zoals köfte (gehaktballetjes).
  • Niet ver van de spoorlijn in Sultanahmet ligt visrestaurant Balikçi Sabahattin. Dit drukbezochte restaurant is prima, maar wel vrij duur.
  • Het sfeervolle restaurant Darüzziyafe, bij de Suleyman-moskee is erg karakteristiek en is een aanrader.
  • Voor een heerlijke lunch kan je, in de Europese wijk, terecht in het trendy eetcafé Leyla.
  • In de passage Ciçek, aan de Istiklal Caddesi, zijn veel restaurants met gezellige terrassen te vinden.

Hotels in Istanbul

Ottoman Hotel Imperial

Gelegen naast de Ayasofya. Stijlvolle aankleding in bruin-beige met glas-in-loodramen en houten vloeren. Lees verder…

Hotel Villa Zürich

Modern, uitstekend hotel in de Europese wijk. Ruime kamers. Mooi uitzicht vanaf het restaurant op de 7e verdieping. Lees verder…

Hotel Nena

Klein boutiquehotel. Donkerrood stenen pand. Leuke wintertuin met glazen overkapping en zitjes. Lees verder…

Best Western hotel Acropol

Gevestigd in een mooi houten pand aan de leuke Akbiyik Caddesi. Lees verder…