Stedentrip Rome

Stedentrips naar Rome

Vliegtickets & Hotels Rome

Tours & Activiteiten Rome

Stedentrip Rome

Als je een stedentrip naar Rome wilt maken, heb je niet genoeg aan één bezoekje. Rome kent een gigantische hoeveelheid aan historische monumenten en kunstwerken. Het is leuk om een thema als leidraad voor je stedentrip naar Rome te nemen.

De tocht door Rome leidt je langs bekende musea en kerken. Je vindt er veel meesterwerken van Caravaggio, Bernini en Michelangelo. Onderweg zie je veel andere mooie bezienswaardigheden, leuke pleinen en straten. En natuurlijk geven we je ook enkele tips voor een gezellig cafeetje en goede restaurants.

Italiaanse Rembrandt

Wat Rembrandt voor Nederland is, is Caravaggio voor Italië. Beiden schilderden voornamelijk bijbelse onderwerpen. Sommige doeken van Caravaggio hebben een vrij erotische lading. Het realisme in zijn schilderijen zijn karakteristiek en vernieuwend. Hij schilderde vermoeide bejaarden en prachtige vrouwen. Caravaggio leidde een druk bestaan. Het gaat je zonder twijfel lukken om, tijdens je stedentrip naar Rome, in de musea enkele schilderen te vinden van Caravaggio.

Kerken in Rome

Stedentrip Rome

Spaanse Trappen

Neem vandaag de metro naar Metro Spagna en bekijk hier enkele prachtige kerken. De wandeling gaat door het winkelgebied bij de Spaanse Trappen. Voor een heerlijk ijsje kan je terecht in de Via degli Uffici del Vicario, bij Giolitti.

Er hangen drie Caravaggio’s bij elkaar in een kapel, in de kerk San Luigi dei Francesi. Ga op de bezoekers af, want de meeste staan te kijken bij een van Caravaggio’s werken. Alle drie doeken hebben als onderwerp het leven van Mattheus. Bij elk doek is een toelichting te vinden. Ga ook even naar de ‘Mariahemelvaart’ van Bassano, bij het hoofdaltaar. Iets verderop, in de San Agostino is het een stuk rustiger, zelfs bij Caravaggio’s ‘Madonna van Loreto’.

Tijdens je stedentrip naar Rome, kun je in de meeste kerken ook tijdens de mis rondlopen. De mis wordt namelijk in de meeste gevallen gehouden in een aparte kapel. Iets verder is het altijd gezellig druk op de Piazza Navona. Niet alleen de fonteinen van Bernini, maar ook de terrasjes zijn gezellig.

Bernini’s werken bekijken tijdens je stedentrip naar Rome

Palazzo Barberini Rome

Palazzo Barberini

Stap de metro uit bij Metro Barberini. De ingang van het gigantische Palazzo Barberini ligt niet aan de Via Barberini, maar aan de Via Quattre Fontane. Het paleis is al enkele jaren in reconstructie.

In drie zalen hangen alle kunstwerken bij elkaar, echter de kunstwerken zijn niet heel mooi geëxposeerd. Een spectaculair kunstwerk is ‘Judith onthoofdt Holofernus’. Naast het bloed valt vooral de zichtbaar opgewonden moordenares op. Naast dit werk hangen doeken van bijvoorbeeld El Greco, Rafaël, Bernini en Caravaggio’s ‘Franciscus’.

Bekijk op de Piazza Barberini naar Bernini’s Triton-fontein en neem dan de metro naar Flaminio. Wandel door het groene Borghese-park naar Galleria Borghese, vlakbij de beroemde villa. De Galleria is een prachtig museum, met alleen maar topwerken. Het is verplicht om te reserveren. Je vindt in dit museum onder andere zes Caravaggio’s bij elkaar, waaronder ‘Zieke Bacchus’, ‘Jongen met een fruitmand’ en ‘David met het hoofd van Goliath’.

De collectie is niet heel groot, maar het is absoluut de moeite waard. Neem dus rustig de tijd om alles te bekijken. Je vindt er verder beelden van Bernini, schilderijen van onder andere Leonardo da Vinci, Rafaël, Bellini en Titiaan.

‘Oude’ stedentrip Rome

Piazza Campidoglio Rome

Piazza Campidoglio

Als je bij Metro Colosseo de metro uitstapt, sta je recht voor het Colosseum. Langs de boog van Constantijn, over de Via Sacra en het Forum, loop je naar het prachtige Piazza Campidoglio, ontworpen door Michelangelo. Het uitzicht op het Forum is hier prachtig. Het plein wordt omringd door Capitolijnse musea en een paleis.

In het Palazzo dei Conservatori vind je ‘Johannes de Doper’ en de ’Waarzegster’. Andere topstukken hier zijn de ‘Medusa’ (het slangenhoofd van Bernini, de sterbeeldhouwer van de barok, en in het Palazzo Nuovo het ruiterstandbeeld uit de 2e eeuw van Marcus Aurelius.

Je loopt, via het deftige monument voor koning Victor Emmanuel, eenvoudig naar het grote stadspaleis van het museum Doria Pamphilj. Je loopt hier, met een audiogids, door de zalen met muurschilderingen, spiegels en versierde plafonds. Hier hangen enkele Caravaggio’s, namelijk ‘Maria Magdalena’ en ‘Rust op vlucht naar Egypte’. Ook prachtig is het beeld ‘Innocentius X’ van Bernini.

Het Vaticaan bezoeken tijdens je stedentrip naar Rome

Sint-Pietersplein Rome

Sint-Pietersplein

Vanuit Metro Flaminio loop je rechtstreeks de imponerende Piazza del Popolo op. Je vindt volop kunst achter de gevel van de Santa Maria del Popolo. Twee metrostations verder, vanaf Ottaviano, loop je in zo’n vijf minuutjes naar de Vaticaanse musea. Hier staat altijd een erg lange rij.

Wil je niet al te lang in de rij wachten, ga dan ’s morgens vroeg of rond 1 uur. In deze Vaticaanse musea zie je de grootste westerse kunstverzameling. Voor dit gigantische museum moet je minimaal een halve dag reserveren. Tijdens je stedentrip naar Rome is het ook een must om even over Sint-Pietersplein te lopen, ontworpen door Michelangelo en Bernini.

Gezellige straten in Rome

Vanaf Metro Ottaviano loop je naar de laatste Caravaggio. Deze bevindt zich in Palazzo Corsini. Je vindt hier ‘Johannes de Doper’. Het zuidelijke deel van Trastevere is gezellig met zijn vele terrasjes en autovrije straten. Ook liggen hier veel restaurants en cafés.

Proef, tijdens je stedentrip naar Rome, ook even wat sfeer op de sfeervolle ochtendmarkt van Campo de Fiori. Steek hiervoor over de Tiber. Op deze toch wat rommelige markt koop je voor een mooi prijsje een pot truffelpasta bij de Toscaanse marktkoopman links voor het standbeeld.

Stedentrip Rome boeken? Restaurant tips!

Enoteca Cul de Sac

Enoteca Cul de Sac

Tijdens je stedentrip naar Rome hoef je nooit echt ver te zoeken naar een goed restaurant. Hieronder een aantal aanraders.

  • Bar Latteria Giuliani Alessandro is een knus en gezellig café waar voornamelijk buurtbewoners komen ontbijten en een espresso of ander drankje nemen. Dit café bevindt zich aan de Borgo Pio 84, Vaticaanstad.
  • Houdt je van tapas met een goede glas wijn? Ga dan naar Franchi Pietro in Vaticaanstad; Cola di Rienzo 204.
  • Bij Enoteca Cul de Sac kun je lekker lunchen of borrelen. Dit is een wijncafé met keuze uit gigantisch veel Italiaanse wijnen. De sfeer en bediening zijn goed. Dit café bevindt zich aan het Piazza Pasquino, vlakbij Piazza Navona.
  • Een sfeervol en vrij luxe wijncafé/restaurant is de Enoteca Casa Bleve. Een wijnkaart hebben ze niet, dit is de eigenaar Gino zelf namelijk. Adres: Via del Teatro Valle 48/49 (Ghetto).
  • Eet tussen de Romeinen bij het Osteria dell’Angelo. Je krijgt drie gangen en wijn voor maar € 25. Dit restaurant bevindt zich aan de Via Giovanni Bettola 24 in Vaticaanstad.

Hotels in Rome

Hotel Colors

Levendige herberg bij Vaticaanstad met kleurige aankleding en keuze uit verschillende verblijfsvormen. Lees verder…

Hotel Florida

In klassieke stijl ingericht hotel aan drukke winkelstraat bij Vaticaanstad. Binnen ademt het rust in de verzorgde kamers. Lees verder…

Domus Tiberina

Klein, sfeervol onderkomen in een historisch pand op Piazza Lungaretta in de uitgaanswijk Trastevere. Lees verder…

Hotel Fellini

Gerenoveerde, verzorgde kamers en enkele appartementen in B&B met hotelsfeer in een rustige straat bij Piazza Barberini. Lees verder…