Stedentrip Brussel

Stedentrips naar Brussel

Trein & Hotels Brussel

Tours in Brussel

Stedentrip Brussel

Brussel wordt ook wel eens het nieuwe Berlijn genoemd. Net als in Berlijn, is er ook in Brussel veel ruimte voor vernieuwing wat betreft de cultuur. Als je een stedentrip naar Brussel gaat maken, kom je hier vanzelf achter. Brussel is een stad dat volop in beweging is. Brussel is niet de stad van alleen maar bier, worst, mosselen, friet wafels en chocola. Brussel is ook de stad van Manneken Pis, de zeten van de Europese Unie en het Atomium. In Brussel komen meer dan tweehonderd nationaliteiten samen. Hieronder lees je, overzichtelijk per wijk, de leukste bezienswaardigheden die je tijdens je stedentrip naar Brussel gezien moet hebben.

Centrum e.o.

Het centrum van Brussel is zoals een centrum hoort te zijn. Je vindt er veel smalle steegjes, oude huisjes en monumenten, veel cafeetjes en op bijna elke hoek staat wel een kerk. Niemand lijkt zich hier echt druk te maken. Het centrum van Brussel is wel toeristisch. Maar ook echt mooi en vooral gezellig.

stedentrip brussel

Grote Markt

Als je een stedentrip naar Brussel maakt kan je al snel de weg kwijtraken. In het centrum is het een wirwar van kleine steegjes en straatjes. Brussel is een oude stad. De stad is volop in beweging, voornamelijk in het centrum. Iedereen die een stedentrip naar Brussel gaat maken zal hier wel aan zijn trekken komen. Je vindt er opera’s, theaters, clubs, cafeetjes en een levendig gaykwartier vlakbij de Grote Markt. Ten noorden van de Grote Markt ligt de Vlaamse buurt. Deze buurt is vooral de laatste jaren populair geworden vanwege de hippe kledingwinkels en vanwege de overvloed aan cafés.

Het centrum van Brussel is ook populair bij de inwoners van Brussel. Ze wonen en werken hier met veel plezier. Op de Grote Markt zijn vrijwel altijd wel toeristen te vinden. Een stedentrip naar Brussel is dan ook niet compleet als je de Grote Markt niet hebt gezien. Overdag is hier een bloemenmarkt. Op de Grote Markt staan veel bezienswaardigheden zoals het Stadhuis van Brussel, het Museum van de Stad Brussel, het Brouwerijmuseum en ’t Serclaes.

Een paar jaar geleden is Manneken Pis verkozen tot meest teleurstellende nationale attractie wereldwijd. Wij geven het toe, het is wel een erg klein beeld. Echter, de symbolische waarde ervan is wel erg groot. De legende gaat dat hij de lont van een vijandig bom doofde met zijn plas.

Een indrukwekkend gebouw is de Beurs. Van veraf is dit gebouw misschien nog wel mooier dan van dichtbij. Het blijft een groots gebouw met al zijn trappen, pijlers en de driehoeksgevel. Deze gevel is ontworpen door Auguste Rodin.

De Zavel & de Marollen

De wijken Zavel en de Marollen liggen in elkaars verlengde. Echter, ze zijn volledig elkaars tegenpool. De Zavelbuurt is een chique buurt, terwijl de Marollen juist erg rommelig is. Vroeger was dit ook al zo. De Zavel was toen de wijk waar de handelaren kwamen. Terwijl de Marollen de wijk was waar de arbeiders, de rebellen en de immigranten kwamen.

De Zavel

De Zavel

In de Zavelbuurt vind je veel bekende chocolatiers, dure restaurants en antiekhandelaren. Op het centrale plein van de buurt (de Grote Zavel) kun je heerlijke oesters eten met grote glazen witte wijn. De wijk de Marollen is nog steeds niet zo’n nette wijk. Echter, het is er niet zo gevaarlijk als je in sommige verhalen hoort. De volksbuurt wordt beetje bij beetje opgewaardeerd. Om de zoveel tijd opent er wel weer een nieuw hip café of leuk winkeltje zijn deuren. Veel toeristen brengen tijdens hun stedentrip naar Brussel een bezoekje aan de dagelijkse rommelmarkt op het Vossenplein.

Beide buurten zijn zeker de moeite waard als je een stedentrip naar Brussel gaat maken. Ze hebben allebei een heel eigen karakter. Beide buurten zijn gespecialiseerd in antiek. Je vindt er veel antiekwinkels. De ene is wat exclusiever dan de ander. Je kunt lekker wandelen door de kronkelige straatjes en smalle steegjes van deze 2 buurten.

Sint-Gillis

Sint-Gillis is een kunstzinnige immigrantenbuurt. De buurt ligt ten zuidoosten van het centrum van Brussel. De laatste jaren is de Sint-Gillis steeds populairder geworden onder de toeristen. Sint-Gillis is een gezellige en kleurrijke buurt. Je vindt hier grote groepen Spaanse, Portugese, Braziliaanse, Italiaanse, Marokkaanse, Afrikaanse en Poolse bewoners. In de Sint-Gilliskerk kan je missen volgen in 5 verschillende talen.

De Sint-Gillis wijk is absoluut geen saaie wijk. Je kunt hier lekker eten en drinken. De wijk wordt ook wel eens vergeleken met Parijs. De kunststroming (Art Nouveau) die rond de vorige eeuwwisseling bloeide en zich liet inspireren door bloemen en planten heeft zijn stempel gedrukt op Sint-Gillis. Soms is Sint-Gillis een beetje rommelig. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Het zorgt voor een ongedwongen sfeertje.

Gevangenis van Sint-Gillis

Gevangenis van Sint-Gillis

Een leuke bezienswaardigheid in Sint-Gillis is de Sint-Gilliskerk. Deze kerk is in 1878 gebouwd. Deze kerk ligt aan het marktplein en is ook wel de ontmoetingsplek voor de buurtbewoners. Een leuk, verborgen pleintje is het Louis Moricharplein. Als je met je kinderen een stedentrip naar Brussel maakt, kan je hier een tussenstop nemen. Je kunt je kinderen laten spelen op het pleintje dat omgeven is door een aantal mooie art-nouveauhuizen. Het stadhuis van Sint-Gillis is eveneens een mooi bouwwerk. Buiten is het versierd met standbeelden en veel franje. Binnen is het stadhuis voorzien van schilderijen van Belgische kunstenaars. Tegenover het stadhuis ligt de gevangenis van Sint-Gillis, een mooi 19e eeuws monument.

Elsene

Elsene is een gevarieerd stukje Brussel. Deze wijk kent een levendige Afrikaanse hoek, een gezellige oud-Brusselse hoek en een hippe Europese hoek. Er wordt wel eens gedacht dat dit een saaie en chique wijk is. Het is niet een van de armste buurten van Brussel, ook niet saai en superchique.

Matongé

Matongé

Matongé is de naam van de Afrikaanse wijk. Deze wijk is vernoemd naar een wijk in de hoofdstad van Congo, Kinshasa. Het is een gezellige en vooral heel drukke bezigheid van kruidenierswinkeltjes met exotische groenten, kapperszaken, belwinkels, cafés en restaurantjes.

Tegen deze Afrikaanse wijk aan ligt het oud-Brusselse gedeelte. Dit wordt de Sint-Bonifaasbuurt genoemd. Vernoemd naar de kerk die de boel daar in de gaten houdt. Het is een populaire plek om te gaan eten vanwege de vele goede restaurants. De terrassen op het pleintje voor de kerk zitten overvol zodra de zon begint te schijnen.

Flagey is de naam van de hippe wijk. Hier hebben veel jonge Europeanen zich gevestigd. Deze wijk is vernoemd naar het futuristische gebouw dat het plein domineert. Tegenwoordig vinden hier allemaal culturele evenementen plaats. In deze wijk wonen, werken en eten mensen. Het is een mooi plekje. Dit gedeelte van Brussel is afgeschermd van de drukte van het toeristische centrum. Flagey is een groene wijk, dat zich via een aantal vijvers uitstrekt tot aan het bos.

Europese wijk bezoeken tijdens je stedentrip Brussel

Brussel is, behalve de hoofdstad van België en Vlaanderen, ook de hoofdstad van de Europese Unie en de NAVO. Gevolg hiervan is dat er veel buitenlanders wonen die zich hier vanwege het werk voor een lange tijd gevestigd hebben. Deze mensen gaan veel met elkaar om. Ze mengen zich niet echt met de inwoners van Brussel.

Europese Wijk

Europese Wijk

In de Europese wijk kan je wandelingen maken langs verschillende Europese instituties zoals het parlement, de gebouwen van de raad en de commissie. Ook vind je hier veel parken, cafeetjes en winkels. Het is het leukste om deze wijk na kantooruren te bezoeken.

Als je denkt dat dit een saaie buurt is, dan vergis je je. Het Luxemburgplein wordt elke avond overspoeld met dorstige mensen van over de hele wereld. Iedereen staat hier door elkaar. Van stagiairs tot Europarlementariërs en van commissiemedewerkers tot journalisten. Een mix van nationaliteiten. Deze mix zorgt ook voor een zeer uitgebreide keuken. Je hebt hier veel mogelijkheden. Een Frans ontbijt, Zweedse gehaktballetjes, Italiaanse aperitieven, Spaanse tapas of gewoon Brusselse frietjes. Keuze in overvloed.

Statige stenen

In dit gedeelte van Brussel is veel te zien. Ga tijdens je stedentrip naar Brussel dan ook zeker naar dit gebied. Je ziet hier musea, bibliotheken, paleizen, kapellen, kerken, kathedralen, parlementen, theaters en nog veel meer.

Statige Stenen

Statige Stenen

Het leven in deze wijk speelt zich voornamelijk af in de bovenstad, rond de Koningsstraat. Het koninklijk paleis ligt hier tegenover het oude paleis van de gouverneur van de Oostenrijkse keizer en naast de Belgische en Vlaamse parlementen. Hier staat een standbeeld van de eerste koning Leopold I en zelfs een van zijn zoon en opvolger Leopold II, die omstreden is door zijn brute optreden in Congo.

Er is hier veel te zien dus. De wijk kent maar liefst zeven musea: een filmmuseum, een muziekinstrumentenmuseum, een museum van de boekdrukkunst, een museum van de Belgische geschiedenis, een museum voor oude kunst, eentje voor moderne kunst en het Magritte Museum, over de bekende surrealist met zijn bizarre voorstellingen van bolhoedmannetjes met appels voor hun gezicht.

In deze wijk vind je ook veel verborgen restaurantjes en leuke winkeltjes. Als je tijdens je stedentrip naar Brussel deze wijk gaat bezoeken moet je zeker je fototoestel meenemen. Dit dagje in deze wijk is een dagje sightseeing.

Hotels in Brussel

The Pantone Hotel

Nieuw hotel, geïnspireerd op de zogenaamde Pantone kleurwaaier, een begrip in de designwereld. Lees verder…

Hotel Le Dome

Het hotel bestaat uit 2 gebouwen die naast elkaar staan. Ruime kamers, klassiek ingericht. Lees verder…

Hotel Welcome

Op tien minuten van de Grote Markt. Alle kamers hebben een ander thema, comfortabele kamers. Lees verder…

Hotel Le Dixseptième

Sfeervol hotel in een 17e-eeuws pand. Kamers met antieke meubels en aparte muurdecoraties. Lees verder…