Stedentrip Florence

Stedentrips naar Florence

Vliegtickets & Hotels

Tours in Florence

Stedentrip Florence

Als je vanuit Toscane een dagje op stedentrip naar Florence gaat, is de kans groot dat je verdrinkt in de vele culturele bezienswaardigheden, de enorme hoeveelheid toeristen en de warmte. Je zult Florence beter op prijs stellen en je zult er zeker terugkomen wanneer je lekker de tijd neemt om ook wat te gaan winkelen, te genieten van een cappuccino of ’s avonds te wandelen door de sfeervolle straatjes.

Florence is een buitengewoon kunststad vanwege de vele kunstschatten in kerken, paleizen en musea. Het vrij kleine centrum, die trouwens goed te belopen is, kent veel bezienswaardigheden. Het centrum is ook levendig met zijn gezellige terrassen, leuke pleintjes en restaurants en de stijlvolle winkels. Als de dagjesmensen vertrokken zijn (in de namiddag en vroege avond), is het heerlijk om je tijd door te brengen in Florence. Wij adviseren dan ook om de stedentrip naar Florence langer dan één dag te boeken.

Kunst bekijken tijdens je stedentrip naar Florence

Stedentrip Florence

Uffizi museum

Een van de oudste musea in Europa is het Uffizi. Dit museum bestaat sinds 1591 en heeft een grote collectie renaissancekunst op de tweede verdieping van het paleis. In het verleden waren hier de kantoren van het hertogdom Toscane gevestigd. Als je dit museum wilt bezoeken tijdens je stedentrip naar Florence, kun je het beste online een kaartje kopen. Je staat anders zo een uur in de rij.

Het is vrij druk in het Uffizi-museum. Je vindt hier schilderijen van onder andere Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafaël, Titiaan, Tintoretto, Rubens en Rembrandt. De meesterwerken zijn te herkennen aan de glasplaten, die voor de schilderijen geplaatst zijn.

Paleizen in Florence

Palazzo Vecchio Florence

Palazzo Vecchio

Het Pitti-paleis kent 7 musea, waaronder het Galleria Palatina. Je kunt een kaartje kopen voor de Galleria Palatina samen met de Royal Appartments en de Galleria d’Arte Moderna. De koninklijke appartementen van De Medici’s stralen deftige luxe uit met veel kroonluchters, bladgoud en wandtapijten.

In de Galleria d’Arte Moderna hangen impressionistische werken en veel 19e-eeuwse portretten en landschappen. Het Museo degli Argenti is ook de moeite van een bezoekje waard tijdens je stedentrip naar Florence. Het is de schatkamer van De Medici’s. Er staan kostbaarheden zoals vazen, sieraden en spullen van glas, amber en ivoor. In de Boboli-tuinen, rondom het Museo degli Argenti, kun je lekker picknicken.

Het 14e-eeuwse Palazzo Vecchio is eveneens een prachtige bezienswaardigheid van Florence. Dit stadhuis is één van de gezichtsbepalende gebouwen in Florence. Via de mooi versierde binnenplaats, met muurschilderingen van Vasari, kom je op de eerste verdieping in de vergaderzaal Salone dei Cinquecento. Hieraan grenst de Studiolo, een geheim kamertje zonder ramen met een paar mooie schilderingen er omheen.

Mooie beelden in Florence

Galleria dell’Accademia Florence

Galleria dell’Accademia

Het Palazzo Vecchio ligt aan het mooie Piazza della Signoria. Dit is een prachtig plein die je niet kan missen tijdens je stedentrip naar Florence. Op dit plein staan verschillende beelden, waaronder een kopie van de David van Michelangelo. De originele David kun je bekijken in de Galleria dell’Accademia in het noorden van het centrum.

Het is aan te raden om vooraf te reserveren indien je dit museum wilt bezichtigen. Aan het eind van een lange galerij staat de 4 meter hoge David. Aan beide kanten staan witmarmeren beelden van Michelangelo. Ook is er een afdeling met oude muziekinstrumenten en hangen er veel Florentijnse schilderijen.

Het Bargello is een ander mooi en rustig beeldenmuseum. Hier staan werken van Michelangelo en zijn tijdgenoten. De prachtige, gotische zalen herbergen, behalve de vele bronzen beeldjes, ook veel decoratieve kunst.

Kerken in Florence, vol muurschilderingen

Duomo Florence

Duomo

Tijdens je stedentrip naar Florence kun je veel kerken bekijken. De meeste aandacht trekt de Duomo. Op en rond het Piazza del Duomo, staat naast de Duomo, ook het achthoekige Battistero, een vrijstaande klokkentoren en het Museo dell’Opera. De Duomo is van de buitenkant mooier dan van binnen.

Aan de buitenkant is deze kerk voorzien van een prachtige gevel in groenwit marmer. De binnenkant van deze kerk bestaat uit een grote, lege ruimte met een mooie vloer. Mooi zijn de muurschilderingen in de koepel. Deze kun je van dichtbij bekijken wanneer je de trap naar boven neemt. Je hebt, vanaf de koepel, eveneens een prachtig uitzicht over de stad.

Aan de oostkant van het centrum ligt de grote Santa Croce-kerk. Hiervoor ligt een mooi plein en staat een beeld van Dante. Er zijn veel bekende personen in deze kerk begraven, bijvoorbeeld Dante en Galileo. De kerk heeft een mooi, houten plafond, prachtige graftombes en schitterende muurschilderingen uit de 14e eeuw. Je kunt ook een kijkje nemen in het museum en de twee kloostergangen.

Dichtbij het station ligt de Santa Maria Novella. Dit is een prachtige kerk, die wat ons betreft meer aandacht verdient. Deze kerk is voorzien van prachtige muurschilderingen en ramen. Leuke tip dus als je een stedentrip naar Florence gaat maken. Naast deze kerk ligt het klooster. De Spaanse kapel, die in z’n geheel beschilderd is, is prachtig om te zien.

Winkelen tijdens je stedentrip naar Florence

Ponte Vecchio Florence

Ponte Vecchio

Tijdens je stedentrip naar Florence kan je niet om de verschillende winkels van topontwerpers heen. Veel van deze winkels liggen aan de Via Tornabuoni en de Via della Vigna Nuova. Veel chique winkels zijn te vinden onder de overdekte galerijen rond het Piazza del Repubblica. Hier staat eveneens het grote warenhuis Rinascente.

Houd je van antiek? Ga dan eens naar een van de winkels aan de Via Maggio en Borgo Ognissanti. Op de markten, Mercato Nuovo, Mercato Centrale en de San Lorenzo, kan je terecht voor voetbalshirts, t-shirts en andere souvenirs.

Op de typische Ponte Vecchio verkopen de winkeltjes voornamelijk allemaal sieraden. Als je hier tijdens de zonsondergang een kijkje gaat nemen is het een prachtig gezicht om deze brug te zien.

Een dagje Florence

Via Tornabuoni Florence

Via Tornabuoni

Als je, tijdens je bezoek aan Toscane, een stedentrip naar Florence wilt maken, moet je keuzes maken. Je loopt, vanaf het station vrij snel naar de Duomo. Hier kun je de koepel of de klokkentoren beklimmen. Neem ook een kijkje in het Museo dell’Opera.

Als je van beeldhouwkunst houdt, kun je naar het Bargello-museum en/of de Galleria Accademia gaan. Op het gebied van schilderkunst is het Uffizi en de Galleria Palatina in het Pitti-paleis de toppers. Voor het Uffizi en de Accademia is het verstandig om vroegtijdig kaartjes te reserveren.

Werp ook een blik op de Ponte Vecchi. Loop terug naar het station via de mooie winkelstraten Via Tornabuoni en de Via Calzaiuoli. Neem onderweg een heerlijke cappuccino en een lekkere lunch op een van de vele terrasjes.

Hotels in Florence

Hotel Royal

Bijzonder stadshotel. Wit-grijze villa in een grote tuin met zwembad. Lees verder…

Hotel Cellai

Huiselijk ingericht hotel. Er hangt moderne kunst aan de muur. Leuke ontbijtruimte. Lees verder…

Hotel Orto de Medici

Sfeervol en charmant hotel. Op de eerste etage gezellige lounges en een groot terras. Lees verder…

Hotel Porta Rossa

Al een herberg in de 14e eeuw. Het hotel heeft een eigen ouderwetse charme. Lees verder…

Reisorganisaties voor Florence: Pakketreizen, Vliegtickets, Hotels

TUi Florence