De 10 belangrijkste bezienswaardigheden van het hippe Zwitserse Zürich

De 10 belangrijkste bezienswaardigheden van het hippe Zwitserse Zürich

Zürich, een hippe stad in het hart van Europa, wordt beschouwd als een van de belangrijkste economische, culturele en sociale centra van Zwitserland. Vooral de unieke ligging, direct aan het meer van Zürich, met de Alpen als achtergrond, trekt bezoekers uit de hele wereld. Het gevarieerde culturele aanbod en de vele vrijetijds-, winkel- en sportactiviteiten maken je stedentrip tot een gevarieerde en onvergetelijke tijd. Zürich is de grootste stad van Zwitserland.

Voor een stedentrip is het ook een prima bestemming, met leuke restaurants, tours en andere activiteiten. Dit artikel gaat echter alleen in op de belangrijkste bezienswaardigheden in Zürich. Let op: dit is bepaald geen goedkope bestemming. Dat geldt eigenlijk voor heel Zwitserland. Treinrondreis is een van de reisorganisaties die een stedentrip (per trein) naar deze stad aanbiedt.

Bezienswaardigheden van Zürich: wat je absoluut moet zien tijdens je stedentrip

De fascinerende stad in het noorden van Zwitserland staat wereldwijd bekend als een mondiaal centrum van het bankwezen en de financiële wereld. De vertegenwoordiger van de Zwitserse welvaart heeft echter veel meer te bieden dan grote banken en bedrijven.

Vooral de schilderachtige straatjes van de oude stad van Zürich herbergen unieke bezienswaardigheden die je tijdens je stedentrip moet zien.

Grossmünster

Het absolute herkenningspunt van de stad is de Grossmünster met zijn karakteristieke dubbele torens. Achter deze naam gaat een protestantse gereformeerde kerk schuil, die in de oude stad Zürich staat. Volgens de legende bevinden zich onder deze kerk de graven van de stadsheiligen Regula en Felix. Nadat Karel de Grote de graven van de stadsheiligen had ontdekt, zou hij de eerste kerk als kanunnik hebben gebouwd.

De Grossmünster Zürich
De Grossmünster (rechts)

De Grossmünster met zijn karakteristieke tweelingtorens is het bekendste symbool van de stad. In architectonisch opzicht heeft de Grossmünster veel te bieden. De bronzen deuren, het glas-in-loodraam, de Romaanse crypte en het Reformatiemuseum in de kruisgang zijn slechts een kleine greep uit de bezienswaardige hoogtepunten van de Grossmünster.

Als je een liefhebber van kerkmuziek bent, kun je ook een van de regelmatige kerkmuziekconcerten in de Grossmünster bijwonen.

Fraumünster

De Fraumünster, een van de vier gereformeerde kerken in de Oude Stad en een herkenningspunt van Zürich, is met zijn blauwe spits al van verre herkenbaar.

Bij de kerk hoort een klooster, dat ooit bewoond werd door vrouwen van de Europese aristocratie. Het klooster bezat in die tijd grote macht en de abdis had tot in de 13e eeuw het recht om in Zürich munten te slaan. Na de Reformatie werd de Fraumünster eigendom van de stad. Bijzonder aan de kerk zijn vooral de kleurrijke gebrandschilderde ramen. De frescocyclus in de kloostergang en het hoge gewelfde transept zijn ook absoluut de moeite waard. Hier worden ook regelmatig kerkmuziekconcerten gehouden.

Sint-Pieterskerk

De Sint-Pieterskerk is de oudste parochiekerk van Zürich. Het ligt op een heuvel in de Oude Stad op de linkeroever. De funderingsmuren, die in de 9e eeuw werden gebouwd, zijn nog zichtbaar onder het koor.

In 1345 kocht de eerste burgemeester, Rudolf Brun, de kerk, vandaar dat zijn grafsteen en monument tegenwoordig op de buitenmuur van de toren te vinden zijn. De grafsteen van de priester J.C.Lavater staat ook in deze kerk. Het hoogtepunt van de Sint Pieter is de wijzerplaat van de kerk, die als de grootste van Europa wordt beschouwd. Hij heeft een diameter van maar liefst 8,7 meter.

Lindenhof

Voor wie graag rustige en ontspannende uren doorbrengt midden in de oude stad van Zürich, is de Lindenhof de perfecte plek. Hoe rustig en relaxed het mooie plein met park over de Limmat tegenwoordig is, des te roeriger is zijn geschiedenis.

Op dit plein vonden talloze historische gebeurtenissen plaats. In de 4e eeuw stond hier een Romeins fort. In de 9e eeuw werd op de Lindenhof een koninklijke residentie gebouwd en tot in de vroegmoderne tijd gold deze plek als ontmoetingsplaats voor de inwoners van Zürich.

Tegenwoordig is de Lindenhof een oase waar je kunt ontspannen en verpozen. Vanaf hier heb je ook een fascinerend uitzicht op de oude stad, het stadhuis en de Limmat. De Lindenhof is ook een perfecte ontmoetingsplaats voor gepassioneerde schakers.

Operagebouw Zürich

Het Operagebouw is waarschijnlijk een van de prachtigste gebouwen in heel Zürich. Het cultuurgebouw ligt direct aan de Sechseläutenplatz en is zowel van buiten als van binnen zeer indrukwekkend.

Zürich Opera
Het Operagebouw Zürich 

In 1891 trok het operahuis voor het eerst bezoekers naar zijn muren, zij het toen onder de naam Stadttheater. Pas in het begin van de 20e eeuw, toen er vooral opera’s en balletten werden opgevoerd, werd de voormalige Stadsschouwburg omgedoopt tot het huidige Operagebouw.

Naast opera’s en balletvoorstellingen worden in dit gebouw ook regelmatig concerten of diverse evenementen voor kinderen gehouden. Zelfs als je geen voorstelling wilt bijwonen, is het altijd de moeite waard om een kijkje te nemen in het imposante gebouw.

Giacometti Zaal

De Giacometti-hal wordt beschouwd als de mooiste entreehal van een politiebureau ter wereld.

Door zijn adembenemende plafond- en gewelfschilderingen, die bestaan uit florale ornamenten, geometrische patronen en werkende mensen, is deze artistiek vormgegeven entreehal een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Zürich.

In 1922 organiseerde de stad Zürich een wedstrijd om de entreehal te schilderen. Omdat deze ruimte, die vroeger de gewelfde kelder van een oud weeshuis was, er erg somber en grauw uitzag, wilden ze de plek opfleuren en een werkmogelijkheid creëren voor plaatselijke kunstenaars.

Augusto Giacometti won uiteindelijk de wedstrijd en zijn ontwerp werd in praktijk gebracht. De hal, in warme rode en okerkleurige tinten, wordt door de plaatselijke bevolking ook wel de Blümlihalle genoemd. Deze naam verwijst naar het grote aantal gebruikte bloemversieringen.

Stadhuis van Zürich

Het stadhuis van Zürich behoort ook tot een van de bezienswaardigheden van Zürich. Het gebouw, dat direct aan of in de Limmat ligt, werd gebouwd in 1698. Onder het gebouw, dat zeer de moeite waard is, bevinden zich verschillende gewelven waardoor het water van de Limmat stroomt.

Stilistisch gezien combineert het stadhuis veel verschillende stijlen, zoals de Hoge Barok en de Late Renaissance. Politiek gezien wordt het gebouw vandaag de dag nog steeds actief gebruikt. Het kantonnale parlement van Zürich vergadert er regelmatig, en bezoekers kunnen de zittingen ook in het openbaar bijwonen.

Bezienswaardigheden van Zürich
Naast alle bezienswaardigheden van Zürich afgaan is het ook lekker om gewoon langs het water te wandelen

Paradeplatz

De Paradeplatz is een van de beroemdste pleinen van Zürich. Het plein, waar onder andere de grote Zwitserse banken UBS en Credit Suisse hun hoofdkantoor hebben, vertegenwoordigt tegenwoordig de Zwitserse welvaart en wordt beschouwd als het grootste geldverwerkingscentrum van Zwitserland. De Paradeplatz is ook een belangrijk tramknooppunt. Van hieruit kun je de oude binnenstad van Zürich, het meer van Zürich of de winkelmijl van de Bahnhofstrasse bereiken.

Niederdorf

Een ander hoogtepunt in de oude binnenstad van Zürich is de wijk Niederdorf. Het bijzondere aan deze wijk zijn de kleurrijke gevels, mooie erkers en kleine steegjes.

Niederdorf, ook bekend als Dörfli of Niederdörfli in de volksmond, is vooral bekend als uitgaanswijk. Het heeft talloze cafés en restaurants, maar ook bioscopen, leuke winkels en clubs.

Overdag kun je door de mooie wijk wandelen en genieten van de unieke charme. ’s Avonds is het Niederdorf de perfecte plek om uit te gaan of te feesten.

Confiserie Sprüngli

Je zou al moeten weten dat Zwitserland wereldwijd bekend staat om zijn onbeschrijflijk lekkere chocolade. Volgens de plaatselijke bevolking is het summum van Zwitserse chocolade te vinden bij Confiserie Sprüngli.

Deze banketbakkerij ligt in de Bahnhofstrasse van Zürich en verleidt al sinds 1836 bezoekers uit de hele wereld met zijn lekkernijen. Hier vind je de fijnste bonbons, fascinerende chocoladecreaties, maar ook diverse gebakjes en andere handgemaakte lekkernijen, die ook perfecte vakantiesouvenirs zijn.

Jouw tips voor alternatieve bezienswaardigheden van Zürich

Dit waren de 10 belangrijkste bezienswaardigheden van Zürich. Misschien ben jij al eens op citytrip naar Zürich geweest en heb jij ene hele andere top 10. Tips zijn altijd welkom! Neem dan even contact op.

Over het Citytripjes blog

Je vindt op het citytripjes blog regelmatig leuke weetjes, interessante artikelen, de beste tips en nog veel meer over de mooiste steden wereldwijd.


Heb je vragen of tips? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Nieuwe en populaire artikelen