Stedentrip Kopenhagen

Stedentrips naar Kopenhagen

Vliegtickets & Hotels

Activiteiten in Kopenhagen

Stedentrip Kopenhagen

Kopenhagen is, in tegenstelling tot andere Europese hoofdsteden, klein wat betreft het aantal inwoners en wat betreft omvang. Qua design, moderne kunst, relaxte sfeer en de vriendelijke mensen is het een grootse stad. Tijdens je stedentrip naar Kopenhagen, zal je je snel thuis voelen. Kopenhagen heeft een beetje een Nederlands tintje vanwege de pakhuizen langs het water en vanwege de vele fietsen.

Kopenhagen is sinds 1445 de hoofdstad van Denemarken. De meeste oude gebouwen in het centrum zijn van na de grote branden in 1728 en 1795. Kopenhagen heeft, dankzij het groene gezicht, het water en de vele terrasjes een vriendelijke uitstraling. Kopenhagen is een welvarende stad, dis is goed te merken. Nadeel is dan ook de hoge prijzen.

Koninklijk Kopenhagen

Stedentrip Kopenhagen

Amalienborg

Voor het aanzien van Kopenhagen zijn de koningen Christian IV en Frederik V belangrijk gewweest. Kasteel Rosenberg en de wijk Christianshavn heeft Christian laten bouwen. De ronde Marmorof Frederikskerk en kasteel Amalienborg heeft Frederik laten maken.

Amalienborg bestaat uit vier paleizen rond een plein. Koningin Margrethe woont in één van deze paleizen. Hier vindt, elke dag om 12.00 uur, de wisseling van de wacht plaats. De Amalienborg, inclusief de wisseling van de wacht, is leuk om te zien als je een stedentrip naar Kopenhagen gaat maken. De koninklijke familie is, naast deze wisseling van de wacht, afkerig van enig uiterlijk vertoon. Bijzonder in de Amalienborg is de expositie van 34 jurken van koningin-moeder Ingrid, die in 2000 overleden is.

In het grote gebouwencomplex van kasteel Christiansborg, waar ook het Deense parlement zit, zijn de koninklijke ontvangstruimtes ondergebracht. Je ziet, tijdens een rondleiding van drie kwartier, zo’n 10 zalen. Hieronder de banketzaal, bibliotheek en de grote hal met moderne en kleurrijke wandkleden. Op deze wandkledingen staan afbeeldingen van de koninklijke familie en enkele belangrijke personen.

Het derde stadsdeel, Rosenborg, is het oudst. Hier vind je, in de schatkamer, kristal, zilver, kroonjuwelen en de droevige appartementen van Christian IV.

Stedentrip Kopenhagen vol kunst en design

Boot Kopenhagen

sfeervol Kopenhagen

De Denen zijn meesters in het ontwerpen van functionele en strakke interieurs en gebruiksvoorwerpen. Hier kom je snel achter als je een stedentrip naar Kopenhagen maakt. Langs de winkelstraat Strøget vind je winkels van onder andere Royal Copenhagen (servies), Georg Jensen (zilver) en het Illums Bolighus (Deens design). De warenhuizen Illum en Le Magasin hebben beide ook een afdeling met designspullen. Aan de Strøget, richting Rådhuspladsen zitten de meer gewone winkelketens. Leuke autovrije winkelstraten zijn de Fiolstraede en de Købmagergade.

Een mooi overzicht van decoratieve kunst is te zien in het Kunstindustrimuseet. Je ziet hier meubilair, porselein en glaswerk in verschillende stijlen. Aan de noordkant van het centrum staat de Hirschsprungske Samling. Hier zijn zo’n 700 kunstwerken te bezichtigen, voornamelijk uit de 19e eeuw. Hier dichtbij ligt het grote en gratis toegankelijke Statens Museum for Kunst. Hier is Deense kunst te zien van bijvoorbeeld Eckersberg en Kerkeby. Opvallend, in vergelijking met schilders uit andere landen, is het geringe kleurgebruik van de Denen.

In het Nationalmuseet zie je mooi ten toon gestelde schilderkunst, wapens, gebruiksvoorwerpen, kleding, agrarische werktuigen, ingerichte kamers en meubels. Op deze manier wordt de geschiedenis van Denemarken weergegeven. Het Nationalmuseet is een aanrader om te bezoeken tijdens je stedentrip naar Kopenhagen.

Oud en nieuw Kopenhagen

Nyhavn Kopenhagen

Nyhavn

Een van de meest bezochte en een levendige plek in Kopenhagen is de Nyhavn. Deze haven is in 1671 gegraven voor de schepen. De kleurrijke gevels aan de noordkant en de vele bars en restaurants zorgen ervoor dat dit een populaire plek is voor mensen die op stedentrip naar Kopenhagen gaan. Op de hoek staat een nieuw theater met veel glas. Voorbeelden van nieuwe gebouwen zijn de Zwarte Diamant (bibliotheek) en de Opera.

In het Architectuurcentrum vinden regelmatig interessante exposities plaats. Dit centrum ligt aan het water in Christianshavn. Iets verder ligt de vrijstaat Christiania. De vervallen gebouwen zijn enigszins opgeknapt met graffiti en recyclematerialen. Een tijd geleden waren hier nogal wat drugsproblemen. Tegenwoordig valt dat mee. Echter, vrijwel iedereen rookt hier wel eens een joint. Er leven hier zo’n 1000 mensen die een alternatieve, voor het grootste gedeelte zelfvoorzienende gemeenschap vormen.

Tivoli is een 150 jaar oud pretpark wat midden in Kopenhagen, vlakbij het station ligt. Op een vrij klein oppervlak liggen hier diverse attracties, een aquarium, concertzaal, een openluchttheater en ongeveer 40 restaurants. Onder andere de oudste achtbaan ter wereld ligt in dit pretpark. Als je met kinderen een stedentrip naar Kopenhagen gaat maken is het leuk om naar Tivoli te gaan.

Met de fiets of de boot door Kopenhagen

Kleine Zeemeermin Kopenhagen

Kleine Zeemeermin

Tijdens je stedentrip naar Kopenhagen zie je veel fietsers. De fiets is dan ook hét vervoermiddel in Kopenhagen. De Deense stad heeft dan ook veel fietspaden. Je kunt bij de meeste hotels wel een fiets huren. De kleurrijke citybikes kan je na betaling van 20 kronen gebruiken zolang je wilt. Deze leenfietsen staan op zeven plaatsen in het centrum opgesteld. Nadeel is dat de rekken regelmatig leeg zijn en er zit geen slot op de fiets. Als je de fiets even verlaat, kan het zo zijn dat deze een uur later weg is.

Het is ook leuk om Kopenhagen te bekijken vanuit de boot. Je vaart tijdens de boottocht van een uur door Christianshavn, Holmen, de kanalen rond de Christiansborg en achter de kleine zeemeermin langs. Deze boottocht vertrekt vanaf Nyhavn. De kleine zeemeermin is gemaakt naar aanleiding van een sprookje van Hans Christian Andersen en ligt vlak voor de oever bij Kastellet. De zeemeermin is een grote toeristische attractie. Die moet je dan ook zeker gaan bekijken als je een stedentrip naar Kopenhagen gaat maken.

Prachtig uitzicht over Kopenhagen

Aan de winkelstraat Købmagergade staat een ronde toren. Deze toren heeft een 200 meter lange, spiraalgang die zich in een aantal bochten omhoog draait. Hier konden ook koetsen en paarden mee naar boven. Op de top staat een sterrenwacht en een kiosk. Je staat hier midden tussen de kerken en de daken van het oude Kopenhagen.

Lastiger om te beklimmen is de Vor Frelsers-kerk in Christianshavn. Het uitzicht, na een 400 treden spiraalvormige trap, is wel erg mooi. Je ziet Christiana liggen en je hebt een prachtig uitzicht op het centrum en de nieuwbouw langs het water.

Restaurants in Kopenhagen

Ida Davidsen Kopenhagen

Ida Davidsen

Wil je, tijdens je stedentrip naar Kopenhagen, lekker eten bij een goed restaurant. Dan is er een grote keuze aan restaurants, vooral voor de lunch. Als het weer goed is, gaan de terrasjes open. De terrassen gaan vrij snel open. De meeste restaurants hebben een terrasverwarmer klaar staan. Enkele leuke restaurants in Kopenhagen zijn:

  • Vlakbij de Amalienborg ligt een leuk restaurantje, ook voor de lunch; Oscar’s.
  • Een begrip in Kopenhagen is Ida Davidsen. Deze tent staat bekend vanwege de grote keus aan smørrebrød (typisch Deense sandwich, belegd met vis of vlees).
  • Faergekro is een leuke en betaalbare restaurant aan de Nyhavn.
  • Vooral rond de lunchtijd is het druk in het trendy Sommersko-restaurant.
  • Aan het gezellige Grabrodretorv-plein ligt het sfeervolle restaurant Peder Oxe
  • Det lille Apotek is een oud restaurant, uit 1720, met traditionele Deense gerechten.
  • Een gezellig en goed restaurant aan het Nytorv-plein is Domhuskaelderen.

Hotels in Kopenhagen

71 Nyhavn hotel

150 kamers in twee oude pakhuizen aan Nyhavn. Sfeervolle lobby met smeedijzeren stoeltjes. Lees verder…

Hotel Admiral

Aan het water vlakbij Nyhavn, tegenover het operagebouw. Gevestigd in oude pakhuizen uit 1787. Lees verder…

Hotel Kong Arthur

Populair hotel, omgetoverd in een modern geheel met oude accenten en symbolen verwijzend naar koning Arthur. Lees verder…

Hotel Radisson Blu Royal

Schuin tegenover Tivoli aan een drukke weg. Van buiten is het saai. Het hotel is ontworpen door Arne Jacobsen. Lees verder…