Stedentrip Madrid

Stedentrips naar Madrid

Vliegtickets & Hotels

Tours in Madrid

Stedentrip Madrid

Als je op stedentrip naar Madrid gaat dan wordt het uitslapen geblazen. De Madrilenen zijn namelijk echte nachtdieren. In Spanje worden ze ‘katten’ genoemd. De meeste Spanjaarden gaan laat naar bed. Maar in Madrid maken de stappers het wel echt gek. Kijk er niet raar van op als je ’s nachts om drie uur nog files ziet.

Het zuidelijke klimaat, dat heerst in Madrid, zorgt er voor dat er veel leven op straat is. Het café is het sociale centrum, hier valt dan ook de hele dag wel wat te beleven. Jongeren nemen een biertje, zakenmensen vergroten hier hun netwerk en nette oude dames spreken hier af om te gaan shoppen. Voor de stedentrippers is het de ideale plek om het Madrid van de Madrilenen te verkennen.

’s Ochtends in Madrid

Stedentrip Madrid

Metrópolis-gebouw

De Spanjaarden ontbijten meestal buitenshuis, nadat ze thuis een kop sterke koffie hebben gedronken. Populair zijn de churros, dit is een knapperige frituurstengel die je in warme chocola of koffie verkeerd doopt. De meeste cafetaria’s hebben een uitgebreide ontbijtselectie.

Voordat je een wandeling door het centrum van Madrid gaat maken is cafetaria Nebraska, bij metrostation Banco, een aanrader. Loop vervolgens langs het Metrópolis-gebouw naar het plein van Cibeles. Vervolgens loop je naar Colón, het plein waar Colombus op een zuil de stad overziet. Deze weg loopt via de Recoletos-boulevard. Op deze manier heb je een mooie eerste indruk van Madrid.

Ga, tijdens je stedentrip naar Madrid, op zondagmorgen naar de Rastro. Dit is een markt in de volkswijk Lavapiés. Deze vlooienmarkt maar tegenwoordig steeds meer plaats voor commerciële kraampjes. Voor het kopen van souvenirs is de Rastro een uitstekende locatie. Een goede lunch scoor je bij Apolo op Tirso de Molina. Zij hebben een terras in de zon. Vanaf dit terras heb je een goede plek om naar mensen te kijken.

Lunchen tijdens je stedentrip Madrid

Puerta del Sol Madrid

Puerta del Sol

In Madrid gaan de mensen vroeg aan het aperitief. Werkgesprekken worden voortgezet in het café, met een biertje als opwarmer voor de lunch. Dit gebeurt al vanaf 12.00 uur. De lunch is in Spanje de zwaarste maaltijd. Trek hier dus gerust een paar uur voor uit als je een stedentrip naar Madrid maakt. Een typische Madrileense maaltijd is de cocido madrileno. Dit is een stoofpot met kikkererwten en vlees. Bij de Plaza Mayor vind je veel bars met tapas en broodjes. Het Museo del Jamón is geen museum, maar een café waar de muren volhangen met hammen. Op het plein is de Casa de la Panaderia (de bakkerij) een belangrijke trekpleister.

Iets verder ligt het hart van de stad, op de Puerta del Sol. Op dit plein komen alle belangrijke wegen bij elkaar en hier bevindt zich het symbool van de stad: de beer en de boom. Hier komen de Madrilenen bijeen om te gaan winkelen. Dit plein zul je zeker te zien krijgen als je een stedentrip naar Madrid maakt.

Tijdens etenstijd blijven de grote warenhuizen Zara en Corte Inglés geopend. Ben je liefhebber van boeken en cd’s? Dan kun je terecht bij Fnac. Dit is volgens de kenners de goedkoopste en beste winkel van Madrid. Deze drie winkels liggen vlakbij elkaar, aan de Calle Preciados. Middenin dit winkelgebied ligt een Galicisch restaurant met een goede prijs-kwaliteitsverhouding: El Cucurucho del Mar. De zeevruchten zijn hier de specialiteit.

’s Middags in Madrid

Palacio del Cristal Madrid

Palacio del Cristal

Als je wil winkelen tijdens je stedentrip naar Madrid, maar je bent meer iemand die houdt van apart en kleinschalig, dan is de wijk Chueca een aanrader. Deze wijk was een achterbuurt, maar is de laatste jaren behoorlijk opgeknapt. Jonge modeontwerpers hebben de junks en pooiers verstoten. Chueca is ook de locatie voor homobars, een cactuswinkel en een olijfoliewinkel.

De namiddag is een prima tijdstip om lekker uit te rusten in het Retiro-park. Vooral op zondagmiddag is dit een leuke plek. Alhoewel veel Madrilenen dan naar het voetbal of naar de stierenvechten gaan kijken. Het indrukwekkende Palacio del Cristal sluit goed aan bij het monumentale karakter van Madrid.

Dichtbij dit glazen paleis liggen een drietal belangrijke musea met een prima kunstcollectie. Het Prado is de meest bekende. Hier zijn belangrijke kunststukken te bewonderen van Velázquez en Goya . Volgens kenners heeft het Thyssen-Bornemisza de beste particuliere collectie van de wereld. Het Reina Sofia blinkt uit in 20e-eeuwse kunst, met de Guernica van Picasso als topper. Dit is dus een tip als je een stedentrip naar Madrid gaat maken.

’s Nachts in Madrid

Uitgaan in Malasana

Uitgaan in Malasana

De Spanjaarden eten laat. Rond een uur of 10 beginnen de restaurants in Madrid een beetje vol te lopen. Voordat je het nachtleven induikt is een lichte maaltijd voldoende. ’s Nachts komen veel Madrilenen tot leven. Het is gezellig druk in de uitgaanswijken als Huertas en Malasana. Ook op doordeweekse dagen. In het Azca-complex zijn discotheken te vinden. Dit complex ligt dichtbij het stadion van Real Madrid. De meeste Madrilenen trekken van kroeg naar kroeg.

Hotels in Madrid

Tryp Gran Vía

Modern hotel in een monumentaal jasje in de buurt van kunstcentrum Bellas Artes. Lees verder…

Hostal Macarena

Centraal gelegen, aan rustig pleintje. Lees verder…

Hotel Maydrit

100 meter van metrostation El Capricho Madrid met gratis pendeldienst naar het vliegveld. Lees verder…

Hotel Axor Feria

Modern designhotel. Het hotel ligt naast de luchthaven Madrid Barajas. Lees verder…