Stedentrip Dublin

Stedentrips naar Dublin

Vliegtickets & Hotels

Tours & Activiteiten Dublin

Stedentrip Dublin

Er valt veel te beleven als je een stedentrip naar Dublin gaat maken. Maar waar moet je nu beginnen? Je wil natuurlijk een biertje drinken in de brouwerij van Guinness, of in Trinity College het Book of Kells bewonderen. En wat dacht je van de mooie victoriaanse huizen en lekker luisteren naar de traditionele Ierse muziek? Ook kan je in Dublin shoppen op Cow’s Lane Designer Market en in de geschiedenis van Dublin duiken.

Maak ’s avonds een kroegentocht in Temple Bar en eet iets lekkers in een van de vele restaurants. Of wat dacht je van het bezoeken van een toneelstuk in het Bord Gais Energy Theatre. Tijdens je stedentrip naar Dublin hoef je je absoluut niet te vervelen. Hieronder wordt per wijk aangegeven wat de mooiste plekjes zijn om te bezoeken.

The Liberties, Northside & Docklands

De wijk The Liberties vind je aan de zuidkant van Dublin. In het weekend zijn hier veel marktjes te vinden. De straatverkopers hoor je al van verre hun producten aanprijzen. Ook staan hier nog veel traditionele arbeiderswoningen en er zijn nog een paar typisch Ierse early house pubs. ’s Ochtends vroeg openen deze pubs hun deuren. Dus voordat de Ieren aan hun werkdag beginnen kunnen ze nog een pint drinken.

stedentrip Dublin

Jameson Distillery

Zodra je de Liffey oversteekt, kom je in het noorden van Dublin. Dit is van oudsher het armere gedeelte van de stad. Net buiten de drukte, maar wel op loopafstand van het centrum, vind je de wijk Smithfield. Hier kun je de bekende Jameson Distillery bezoeken. Als je het over Ierse whisky hebt, dan heb je het over Jameson. Whisky is samen met Guinness de twee bekendste exportproducten van Ierland. In de Jameson Distillery wordt een rondleiding gegeven. Je krijgt uitleg over het productieproces van whisky. En natuurlijk mag je ook het resultaat proeven.

Bij O’Connell Street begint het moderne Dublin. Deze straat is het hart van de Northside. In Henry Street kan je gezellig winkelen. In de zijstraatjes van Henry Street kun je veel historische gebouwen en moderne constructies bekijken. De 120 meter hoge Millennium Spire is een belangrijk onderdeel geworden van het straatbeeld. Het is een trefpunt voor de toeristen, maar ook voor de inwoners van Dublin. De Millennium Spire is gebouwd ter gelegenheid van de millenniumwisseling. Echter, volgens de Ierse traditie was de pas af in 2003. De Spier zou van roestvrij staal gemaakt zijn. Echter, het tegendeel blijkt waar te zijn: het roesten is reeds begonnen.

De wijken IFSC en Docklands zijn veranderd in trendy wijken. Deze wijken liggen aan zowel de noord- als de zuidkant van de rivier. Hier zijn oude havengebouwen gerenoveerd tot moderne winkelcentra. Hierbij zijn de oude stalen constructies nog goed te zien. In dit havengebied is ook het grootste concertgebouw van Ierland gevestigd. Voor technologiebedrijven is dit een aantrekkelijke locatie. De wijken zijn goed bereikbaar met het treinstation.

Southside & Temple Bar

Ga tijdens je stedentrip naar Dublin ook zeker naar de Southside. Dit is het gedeelte van Dublin waar je veel historische pracht en praal kunt bezichtigen. Dit is goed te zien in de wijken ten zuiden van de Liffey. Je vindt hier veel dure hotels, dure huizen en gigantische auto’s. Hier wonen van oudsher de hogere klassen uit de Ierse samenleving.

National Gallery

National Gallery

Er is genoeg te beleven aan deze kant van Dublin. Je kunt er shoppen en genieten van de heerlijke Ierse keuken. De duurdere winkels zijn te vinden in de straten rond Grafton Street. Als je wat minder te besteden hebt kun je beter naar de bijzondere winkeltjes in George’s Street Arcade gaan rondkijken.

Leuke bezienswaardigheden tijdens je stedentrip naar Dublin zijn onder andere het mooie National Gallery. Hier kun je schilderijen bekijken van veel grote meesters. Zo hangt hier een collectie van Monet, Vermeer, Rembrandt, Goya en Titiaan. Ben jij een geschiedenis-liefhebber? Ga dan naar het National Museum of Ireland for Archaeology. Dit museum is gevestigd in een victoriaans koepelbouwwerk uit de 19e eeuw. Het is dan ook de perfecte locatie voor deze uitgebreide collectie.

The Temple Bar

The Temple Bar

Eén van de leukste wijken van Dublin is Temple Bar. Ga hier dus ook zeker heen als je een stedentrip naar Dublin maakt. Waarschijnlijk waren de eerste bewoners van deze buurt Vikingen. Dit zie je namelijk nog steeds terug in het straatbeeld. In de 9e eeuw was King Sitric verantwoordelijk voor het bouwen van Christ Church Cathedral. Deze katedraal ligt net naast Temple Bar. Tegenwoordig zijn hier veel toeristen te vinden, hoofdzakelijk vanwege het feit dat hier veel pubs, clubs en restaurants te vinden zijn. Dit betekent niet meteen dat de buurt minder geliefd is bij de inwoners van Dublin. Die komen hier namelijk ook nog steeds graag.

Wil je een culturele ervaring beleven in Temple Bar? Pak dan een filmpje in het Irish Film Institute of laat jezelf inspireren door de verschillende designerswinkeltjes en galerietjes. Achter het filmhuis bevindt zich een pleintje waar elke zaterdag een originele farmer’s market wordt georganiseerd. Hier kun je genieten van verschillende biologische lekkernijen.

City Centre en omgeving bezoeken tijdens je stedentrip Dublin

Bank of Ireland

Bank of Ireland

In tegenstelling tot de noordkant van de rivier wordt Dublins City Centre South gedomineerd door rijkere buurten. Hier vind je veel dure en rijk versierde panden. Voorbeelden zijn de Bank of Ireland en de straten rond het park Saint Stephen’s Green. Oorspronkelijk was het gebouw van de Bank of Ireland in gebruik als parlementsgebouw. Na 1803 werd het verkocht aan de Bank of Ireland. Je kunt er een gratis rondleiding krijgen op doordeweekse dagen om 10.30, 11.30 en 13.45 uur.

De chique universiteit Trinity College bevindt zich ook in het centrum van Dublin. Breng tijdens je stedentrip naar Dublin een bezoekje aan deze universiteit om de grootse collectie oude boeken te zien, met als pronkstuk The Book of Kells. Dit boek komt uit het jaar 800 en is daarmee een van de oudste boeken ter wereld.

In het grote Saint Stephen’s Green kun je lekker relaxen in een van de aangelegde tuinen. In het weekend worden hier met enige regelmaat concerten gehouden. Als je een stukje verder loopt, Harcourt Street in, dan kom je bij de Iveagh Gardens. Dit is een klein park met een waterval. Als je toe bent aan rust is dit een aanrader. Hier komt namelijk geen verkeer en er zijn niet heel veel mensen te zien.

Trinity College

Trinity College

Iets buiten het centrum van Dublin liggen de voorstadjes Ranelagh en Rathmines. Deze wijken hebben een drukke geschiedenis. In 1649 werd er onder Cromwell een bloedig gevecht geleverd dat tot de dood van meer dan 5.000 mensen leidde. Vandaar de bijnaam bloody fields.

Echter, het scheen ook een positieve invloed op de gezondheid te hebben als je een woning hebt in Rathmines. Hier was een paar honderd jaar geleden een sprabron gevestigd. Veel bezoekers kwamen hier en hoopten op die manier van hun ziektes af te komen. Tegenwoordig zijn de voorstadjes voornamelijk populair bij jonge professionals en studenten. Dit vanwege het feit dat hier vlakbij de universiteiten als University College Dublin en Trinity College liggen. De meest rode, bakstenen huizen die je hier ziet zijn omgebouwd tot kleine appartementen. In deze appartementen wonen de vele studenten.

Hotels in Dublin

Grafton Guesthouse

Je hebt vanuit dit guesthouse een mooi uitzicht over Great Georges Street met z’n oude, rode huizen. Lees verder…

The Morgan Hotel

Dit is Dublins enige designhotel. De kleur wit overheerst in dit stijlvolle pand. Lees verder…

The Gibson Hotel

Funky hotel met zeer trendy en comfortabele kamers waar je helemaal tot jezelf kunt komen. Lees verder…

The Clarence

Aan de kade bij de rivier de Liffey vind je het luxe hotel. Bono en The Edge van U2 zijn de nieuwe eigenaren. Lees verder…