Stedentrips naar Gent
Trein naar & Hotels in Gent
Tours & Activiteiten Gent
Stedentrip Gent
Bij een stedentrip naar Gent kan je ontzettend veel beleven. Grote vraag is waar je moet beginnen. Absolute must see’s zijn Het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal, het bekende Belfort en de gigantisch oude Sint-Niklaaskerk. Maar tijdens je stedentrip wil je natuurlijk ook de kunst bezichtigen in het Museum voor Schone Kunsten en het S.M.A.K.
En dan hebben we het nog niet eens over het varen in een bootje op de vele riviertjes in Gent, of lekker wat te gaan drinnken op een terrasje op de Graslei en Korenlei en natuurlijk winkelen in de Brabantdam en de Vlaanderenstraat. Als de avond aanbreekt kan je genieten van een prachtig concert of theaterstuk. Of je gaat naar een gezellig cafeetje of een levendige club. Kortom, er is genoeg te doen als je besluit een stedentrip naar Gent te gaan maken.
De Kuip
De rivier de Leie en de Schelde komen samen in Gent. De betekenis van het woord Gent is ‘monding’ of ‘samenvloeiing’. Tussen de 11e eeuw en de 15e eeuw had Gent een belangrijke rol in Noord- en West-Europa. Deze belangrijke rol hadden ze te danken aan de gunstige ligging van de stad en ook vanwege de productie van luxe, wollen lakens. De stad had in deze periode ongeveer 65.000 inwoners. Dit was toentertijd iets minder dan Parijs, maar veel meer dan bijvoorbeeld Londen.
De Kuip is het historisch centrum van Gent. In De Kuip zal je tijdens je stedentrip naar Gent dan ook veel tijd doorbrengen. Je vindt in het centrum van Gent veel belangrijke bezienswaardigheden ondanks het feit dat het stadscentrum niet groot is. De geschiedenis van Gent is rijk te noemen. Dit is terug te zien aan de vele, oude monumenten.
De Sint-Baafskathedraal is een absolute must om te bekijken. Hier zie je onder andere het bekende ‘Het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck. De kathedraal heeft tot het begin van de 17e eeuw last gehad van branden, beeldenstormen en verschillende vernielingen. Telkens weer werd de kerk opgebouwd, steeds groter. De driebeukige ruimte met koor, kooromgang, dwarsbeuk en kranskapellen is erg indrukwekkend.
In Gent zal je veel pleintjes, markten en smalle straatjes zien. Gent is dan ook een ideale stad om lekker rond te slenteren. De Kuip is in z’n geheel autovrij. Het wandelen maakt het hier dan ook erg aangenaam. Gent doet een beetje aan als een grote en eigentijdse stad vanwege de vele studenten die hier rondlopen. Maar Gent is vrij klein. Hierdoor blijft het er gemodelijk en gezellig.
De vele terrasjes op de Korenmarkt en het Sint-Baafsplein zijn aanraders. Vanaf het Sint-Baafsplein heb je zicht op het Belfort. Dit complex zijn ze in 1313 begonnen te bouwen. Pas 67 jaar later was het klaar. Door de eeuwen heen is het Belfort met de toren en vele klokken meerdere keren gerenoveerd. In 1999 is het Belfort opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt de toren, het klokkenmuseum en de uurwerkkamer bezichtigen.
Ook moet je tijdens je stedentrip naar Gent naar de Korenlei en de Graslei. Hier vind je oude trapgevelhuisjes die aan de Leie liggen. Maak een leuke wandeling over de kade of stap in een bootje om een boottochtje door de stad te maken. Tegenwoordig zijn de Korenlei en Graslei toeristische trekpleisters. Vroeger (vanaf de 11e eeuw) hebben hier veel boten met graan aangelegd. Het graan voor geheel Vlaanderen werd gestapeld en bewaard in Gent.
Het Zuid & Kunstenkwartier
Het zuiden van Gent wordt geheel toepasselijk Het Zuid & Kunstenkwartier genoemd. In de Gentse volksmond wordt het grote Woodrow Wilsonplein ‘Het Zuid’ genoemd. Deze naam verwijst naar de zuidelijke ligging in de stad en ook naar het kleine station Het Zuid dat hier vroeger lag. Het Zuid was het eerste treinstation van Gent. Jaren geleden is het station verdwenen uit de stad. Op het plein hebben zich meerdere stadsdiensten en de stadsbibliotheek gevestigd.
Ben je tijdens je stedentrip naar Gent op zoek naar mooie winkels? Ga dan naar het Zuid & Kunstenkwartier. Hier vind je namelijk de mooiste winkels van de stad. De duurdere kledingzaken vind je in de Brabantdam. Interieurwinkels, kledingwinkels en accessoirewinkels zijn gevestigd aan de Vlaanderenstraat.
De studenten zijn in deze wijk van gent de koning te rijk. Vrijwel in elke straat zie je universiteiten en hogescholen met hun verschillende afdelingen. Ook vind je hier veel eetadresjes en cafeetjes. Er valt altijd wel iets te beleven in het Zuid & Kunstenkwartier. Dit gedeelte van de stad kent een druk uitgaansleven.
Ook als je houdt van cultuur heb je genoeg te doen in Het Zuid & Kunstenkwartier. De opera, maar ook de meeste Gentse theaters, waaronder De Minard zijn hier te vinden. Het internationaal bekende S.M.A.K. museum en MSK zijn hier ook te vinden. In het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) vind je nationale en internationale kunstwerken van 1945 tot nu. Je ziet hier een collectie van meer dan 2.000 werken.
Ga op zondag naar de bloemenmarkt op de Kouter. Dit is zeker een aanrader als je een stedentrip naar Gent maakt. Geniet hier van verse oesters met een glaasje champagne. Elke zondagmorgen komen veel Gentenaars naar deze wekelijkse markt. Het plein stroomt vol met kraampjes van bloemisten en plantenkwekers.
Het Noordkwarter bezoeken tijdens je stedentrip Gent
Het Noordkwartier wordt gevormd door de kleine wijken Oud-Begijnhof, Prinsenhof, Patershol, Minnemeers en Sint-Jacobs. Het Noordkwartier ligt ten noorden van het oude stadscentrum van Gent. Het Noordkwartier is niet zo bekend bij de toeristen. Behalve het Patershol en Sint-Jacobs. Als je tijdens je stedentrip naar Gent op zoek bent naar een beetje rust, dan is het aan te raden om naar dit stadsgedeelte te gaan.
Je vindt er leuke koffie-tentjes waar je vaak ook kunt ontbijten, weg van de andere toeristen.
Het Oud-Begijnhof ligt vlakbij het historisch centrum van Gent. Dit is een oud stukje Gent. Je kunt hier rustig ronddwalen tussen de oude huisjes. Keizer Karel is in 1500 geboren in de rustige wijk Prinsenhof. Als je overdag naar het Patershol gaat, dan wandel je daar bijna alleen over straat. Echter, als je hier ’s avonds komt dan is het er een stuk drukker. Deze buurt staat bekend om zijn restaurants en cafés.
Het statige standbeeld van Jacob Van Artevelde staat op de Vrijdagmarkt. Hij heeft er in de 14e eeuw voor gezorgd dat Gent veel grondstoffen koon importeren om de lakenindustrie groots te maken in de stad. Gent wordt om die reden ook wel de Arteveldestad genoemd. Op de grote Vrijdagmarkt vind je veel terrasjes en restaurantjes. Vlakbij de rivier de Leie ligt de wijk Minnemeers.
In de wijk Sint-Jacobs is vooral ’s weekends genoeg te beleven. Bezoek hier de gigantische kerk. En loop op vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend langs de kraampjes van een grote brocante- en rommelmarkt. Wil je ’s avonds even flink de bloemetjes buiten zetten? Ga dan naar één van de vele leuke tentjes aan de Vlasmarkt.
Op het Sint-Veerleplein ligt de burcht Gravensteen. Deze burcht is gebouwd rond 1180 door Filips van den Elzas, de graaf van Vlaanderen. De functie van het Gravensteen als burcht is verdwenen door de opkomst van het buskruit, wapens en kanonnen. Vanaf toen is het Gravensteen gebruikt als muntslagerij, gevangenis en gerechtshof.
B&B Alphabed
Bed & breakfast vlakbij de haven Portus Ganda, op wandelafstand van De Kuip. Lees verder…
Hotel Onderbergen
Dit hotel heeft 18 kamers. Stuk voor stuk zien ze er anders uit. Allemaal met een romantische indeling. Lees verder…
B&B Chambreplus
B&B midden in het centrum van Gent. Uitgebreid ontbijt eet je in de ontbijtkamer. Lees verder…
B&B De Waterzooi
Luxueus genieten midden in het centrum met zicht op het Gravensteen en de torens van Gent. Lees verder…