Stedentrip Lissabon

Stedentrips naar Lissabon

Vliegtickets & Hotels

Tours in Lissabon

Stedentrip Lissabon

Een stedentrip naar Lissabon is populair. De heuvels, de vele terrasjes, de deftige panden die herinneren aan het beruchte verleden van de ontdekkingsreizen, het mediterrane klimaat, alle straalt aantrekkelijkheid uit.

Lissabon is anders dan de andere hoofdsteden in Europa. Het is een bijzonder prettige stad. Lissabon moet het hebben van de ligging en de ontspannen uitstraling en niet zo zeer van goede musea of bezienswaardigheden. Lissabon is een vrij goedkope stad, ondanks dat de prijzen stijgen. De ligging is prachtig, op zeven heuvels. Het levert magnifieke uitzichten op. De heuvels kun je het beste beklimmen met behulp van de liften of met een tram. Echter, Lissabon is ook klein genoeg om te voet te bekijken.

Het ‘nieuwe’ Lissabon

Stedentrip Lissabon

Praca do Comércio

Lissabon werd een rijke stad dankzij de ontdekkingsreizen van bijvoorbeeld Vasco da Gama. Hij ontdekte in 1498 de weg over zee naar Indië. Van de toenmalige wereldmacht is nog iets van de gigantische rijkdom te zien in Belém, met name in het Jerónimos-klooster.

In 1755 werd Lissabon verwoest door een aardbeving. Herinneringen aan deze aardbeving zijn te zien aan de ruïne van het Convento do Carmo. Sindsdien is Lissabon op grootse wijze herbouwd. In het laaggelegen centrum werden brede straten met art-nouveau gebouwen en straatcafés aangelegd. Het plein Comércio werd de toegang tot de rest van Lissabon.

Met de tram een stedentrip door Lissabon maken

Tram in Lissabon

Tram in Lissabon

Lissabon ziet er, vanaf de rivier, uit als een evenwichtig geheel van pastelkleurige panden. Daar bovenuit steken de koepels en spitsige punten van kerken en kloosters uit. Echter, als je je eenmaal in de stad bevindt, zijn er vrij grote verschillen tussen de vier belangrijkste wijken: de bovenstad Bairro Alto, de volkswijk Alfama, de benedenstad Baixa en de voorstad Belém. Deze wijken zijn allemaal leuk om te bekijken als je een stedentrip naar Lissabon gaat maken.

Om de verschillen tussen de wijken te ontdekken, is de tram (eléctrico) een prima vervoersmiddel. De tram rijdt sinds de 19e eeuw door Lissabon en ze rijden voornamelijk in het zuiden van de stad. Lijn 28 loopt door het oude centrum en lijn 12 maakt een klein rondje door Alfama. Lijn 15 en 18 rijden richting Belém en de 25 gaat dwars door Bairro Alto en Lapa.

Sightseeing door Lissabon met de tram

Bairro Alto Lissabon

Bairro Alto

De tramtour Colinas de Lisboa start vanaf het Comércio-plein. Je krijgt, gedurende een 1,5 uur durende sightseeingtour, in het Nederlands uitleg via een koptelefoon. Dit is een aanrader als je een stedentrip naar Lissabon maakt. De route gaat door de Baixa naar het Largo Martim Moniz. In noordoostelijke richting gaat de route langs de Moorse wijk Mouraria. Hierna slingert de tram omhoog door de smalle straten van Graça. Het is opvallend dat de huizen hier aan de buitenkant zijn versierd met beschilderde tegels.

De tram gaat Alfama in, nadat deze langs de Graça-kerk en het Sao Vicente-klooster heeft gereden. Alfama is een doolhof van kleine straatjes en vele trappen. Hier proef je het middeleeuwse verleden. De tram rijdt verder langs de kathedraal Sé, via het Largo das Portas do Sol, naar beneden door de Baixa. Aan de overkant gaat het omhoog naar de Bairro Alto. Dit is een culturele wijk met statige panden. Hier zijn veel theaters, winkels en muziekcafés te vinden. De tram rijdt terug naar het Praça Comércio via de villa-wijk Lapa, waar veel ambassades zijn gevestigd en via de havenwijk Ribeira.

Lijn 28: Graça en Alfama
Lijn 28 neemt voor het grootste gedeelte dezelfde route als de hierboven beschreven sightseeing-tour. Lijn 28 heeft twee grote voordelen ten opzichte van de sightseeing tour. Zo zijn de kosten beperkt en je kunt instappen en uitstappen waar je maar wilt. Als je tijdens je stedentrip naar Lissabon deze route neemt moet je zeker uitstappen bij het grote klooster, dat vernoemd is naar Vicente, de beschermheilige van Lissabon. In dit indrukwekkende klooster zie je gigantische tegelvoorstellingen, beschilderde plafonds en graftombes van de koninklijke Braganza-familie.

Op de Campo de Santa Clara, vlakbij het klooster, wordt op zaterdag en dinsdag een leuke rommel- en antiekmarkt gehouden. De Santa Luzia-kerk staat bij het Largo das Portas do Sol. Deze kerk heeft een uitzichtterras waar vandaan je een prachtig uitzicht hebt over de rode daken van Alfama. Op de achtergrond zie je de rivier de Taag lopen. Als je naar boven loopt, kom je bij het ommuurde Castelo de Sao Jorge. Ook vanuit deze heuveltop heb je een prachtig uitzicht, maar dan over de andere kant.

Lijn 28: Baixa en Bairro Alto

Uitzicht vanaf de Santa Luzia-kerk

Uitzicht vanaf de Santa Luzia-kerk

In de benedenstad heeft lijn 28 een halte ter hoogte van de Rua Augusta. Dit is een leuke winkelstraat met veel terrasjes. Een leuke plek om door te brengen tijdens je stedentrip naar Lissabon. Vervolgens klimt deze tramroute omhoog langs het Chiado-museum, met Portugese kunst. De route gaat naar een andere oude volksbuurt, de Bairro Alto. Hier is het ’s avonds erg druk bij de bars en vele restaurantjes.

Als je uitstapt bij de Praça Luís de Camões kan je te voet lopen naar de Rua Garrett. Hier zijn een aantal luxe kledingzaken gevestigd. Of loop naar de Sao Roque-kerk. Aan de overkant van deze kerk ligt de Miradouro de São Pedro de Alcântara. Dit is een mooi park met een fantastisch uitzicht.

Wandel ook naar de gezellige ruïne van het Carmo-klooster. Alleen de zijmuren en de gotische bogen staan nog overeind van de kathedraal. Er zijn nog een paar ruimtes onbeschadigd gebleven. Deze huisvesten een tentoonstelling van archeologische vondsten.

Wandelen door Alfama tijdens je stedentrip naar Lissabon

Gebouwen in Lissabon

prachtig Lissabon

Tijdens je stedentrip naar Lissabon is het ook aan te raden om Alfama te voet te verkennen. Typisch voor deze volkswijk zijn de vogelkooien aan de gevels, het wasgoed boven de smalle stegen en de marktkramen met vis en groente. Ook zijn er veel kleine cafés, restaurants en kruidenierswinkels te vinden. Wat je ook niet over mag slaan zijn de sfeervolle pleintjes Fonte dos Poetas en Largo de São Miguel.

Het levende hart van Alfama is het Largo de Chafariz de Dentro. Hier herbergen veel verschillende cafés en winkeltjes met zoet en hartige pasteitjes. De Sé is de kathedraal van Lissabon. Dit is een vrij eenvoudig gebouw. Wat hier leuk is, zijn de Romeinse opgravingen op het middenterrein van de kloostergang.

Belém verkennen

Padrão dos Descobrimentos Lissabon

Padrão dos Descobrimentos

Van het Comércio-plein rijdt lijn 15 binnen heen half uur naar voorstad Belém. Deze tram rijdt langs het Municipio-plein. Dit is een klein en stijlvol pleintje. Parallel aan de rivier langs het museum voor oude kunst staat de brug de Ponte 25 de Abril. Deze brug lijkt heel veel op de Golden Gate Bridge in San Francisco.

In Belém zijn veel mooie musea. Als je een stedentrip naar Lissabon maakt is het aan te raden om hier een dag door te brengen. Het koetsenmuseum, het scheepvaartmuseum en het archeologisch museum zijn het bezoeken waard. Hoogtepunt is een bezoek aan de kerk en de kloostergang van het Jerónimos-klooster. Deze kerk heeft een aantal prachtige gebeeldhouwde toegangen. Ook het interieur van deze kerk is de moeite van een bezoekje waard.

Tegenover het Jerónimos-klooster staat het imponerende Padrão dos Descobrimentos. Dit ‘Monument der ontdekkingen’ ligt aan de Taag met in de bestrating de wereldkaart. Iets verder ligt de Torre de Belém. Dit is al jarenlang een bijzonder bezienswaardigheid langs de Taag.

Hotels in Lissabon

Hotel Britania

In een rustige straat parallel aan de Avenida da Liberdade. Moderne en kleurrijke inrichting. Lees verder…

Hotel Metropole

Mooi, sfeervol en zeer centraal gelegen hotel in Lissabon. Lees verder…

Hotel Mundial

Groot, modern hotel met ruime kamers en van alle gemakken voorzien. Lees verder…

Hotel York House

Stijlvol hotel in voormalig klooster, met een mooie tuin. Lees verder…