Stedentrip Munchen

Stedentrips naar München

Vliegtickets & Hotels

Tours in München

Stedentrip München

München, hoofdstad van Beieren, is een gezellige en een actieve stad met een prettige sfeer. Een stedentrip naar München wordt dan ook steeds populairder. De biertuinen en de barokke gebouwen zijn bij de meeste mensen wel bekend. Maar München heeft ook een hele andere kant. Zo kent de stad veel futuristische gebouwen, technische hoogstandjes en moderne kunst.

Wil je tijdens je stedentrip naar München een goed overzicht krijgen van de geschiedenis van de stad? Ga dan naar het Stadsmuseum. Je zit, aan de hand van kaarten, foto’s, maquettes en tekeningen hoe de stad gegroeid is. Er is een apart deel besteed aan de Tweede Wereldoorlog en de opmars van de NS-DAP en Adolf Hitler. 60% van de oude stad lag na de oorlog in verval. Het meeste is weer in oude staat hersteld.

Het kloppende hart van München is de Marienplatz. Het is leuk om een kijkje te gaan nemen bij het Neue Rathaus. Vooral als het carillon om 11.00 uur en 12.00 uur speelt met ronddraaiend poppenspel. Hét symbool van München is de gotische Frauenkirche met de twee torens.

Stedentrip München vol pracht en praal

Stedentrip München

Nymphenburg

Het grote paleiscomplex tussen de Hofgarten en de Maximilianstrasse heet de Residenz. Dit complex is populair bij de mensen die een stedentrip naar München maken. De portretten, spiegels, kroonluchters, wandkleden en het vele bladgoud en marmer maken dit paleis tot een imponerend geheel. Ook de Hofkapel in rococostijl en de appartementen van de Beierse keurvorsten zijn open voor bezichtiging. In een andere ruimte van het gigantische complex bevindt zich de schatkamer met virtrines vol met schitterende kostbaarheden van goud en ivoor, zoals kronen, sieraden en kerkschatten.

Binnen een kwartier ben je met de tram (lijn 17) bij het barokke kasteel Nymphenburg. De grote hal is prachtig, net als de Schönheitengalerie van Ludwig 1. In het park, rond de Nymphenburg, kun je het jachtslot Amalienburg bekijken. Dit gebouw, uit de 17e eeuw, is prachtig versierd in rococostijl. Ook heeft dit charmante gebouw een mooie spiegelzaal en een prachtige, oude keuken. Het Amalienburg is min of meer een must als je een stedentrip naar München gaat maken. Het koetsen- en porseleinmuseum in de bijgebouwen hebben een indrukwekkende collectie. Het paradepaardje is de kroningskoets van Keizer Karel de Zevende, uit 1720.

Musea in München

Glyptothek München

Glyptothek

Aan de rand van het centrum in München liggen een aantal musea dicht bij elkaar. Voor de museum-liefhebber is het leuk om hier iets van te gaan bekijken tijdens je stedentrip naar München. De twee gelijke gebouwen Glyptothek en de Antikensammlungen liggen aan de Odeonsplatz. De Glypthotek is erg mooi vanwege zijn Griekse en Romeinse beelden, bustes, sarcofagen en mozaïeken.

In de drie Pinakotheken zijn kunstwerken uit de 17- tot 20e eeuw op chronologische wijze ondergebracht. In de Alte Pinakothek hangen veel Hollandse en Vlaamse meesters uit voornamelijk de 17e en 18e eeuw, zoals Frans Hals, Jan Steen, Rembrandt en Peter Paul Rubens. Echter, er zijn ook werken te bezichtigen van Italiaanse en Duitse schilders. De Neue Pinakothek gaat verder waar de Alte ophoudt. Je wordt er langs verschillende kunststromingen geleid.

De Pinakothek der Moderne is gevestigd in een modern gebouw uit 2002. De designafdeling, op de benedenverdieping, is prachtig. Hier staan diverse revolutionaire ontwerpen in strakke, witte ruimtes. Je ziet hier bijvoorbeeld meubels van Rietveld en Arne Jacobsen. Ook zijn er afdelingen over architectuur, hedendaagse kunst en grafiek.

Futuristisch München

Allianz Arena München

Allianz Arena

Aan de noordkant van het centrum zijn een aantal opvallende bouwwerken verrezen die je niet kunt missen tijdens een stedentrip naar München. Het stadion van voetbalclub Bayern München is hier een voorbeeld van. Je ziet de Allianz Arena als je komt vanaf metrostation Fröttmaning (U6). Ook als er geen wedstrijd wordt gespeeld, kan je een kijkje in het stadion nemen. Op de eerste ring vindt je een aantal winkels van sponsoren. Ook wordt er een rondleiding gegeven waarbij je onder andere de kleedkamers, spelerstunnel en persruimte te zien krijgt.

BMW Welt is eind 2007 geopend. Het gebouw is een architectonisch hoogstandje en het is zeker de moeite waard om eens te bezichtigen tijdens je stedentrip naar München. Binnen kun je de nieuwe BMW-modellen bekijken. Ook zijn er verschillende animaties, workshops en een aantal rondleidingen door de fabrieken. Tegenover BMW Welt ligt het BMW-museum
Als je een metrohalte verder uitstapt (U3) kom je bij het Olympia-park. In 1972 waren hier de Olympische Zomerspelen. Jaren na dato ziet het stadion en de zwemhal er nog ultramodern uit. Je hebt een prachtig uitzicht over München en omgeving, tot aan de Alpen, als je de 185 meter hoge Olympia-toren beklimt.

Een topper op het gebied technische innovatie is het Deutsches Museum. Je kunt je, in dit museum gemakkelijk een dag vermaken. Bepaal vooraf wel welke afdelingen je in ieder geval wilt bekijken. Enkele voorbeelden zijn mathematica, bruggenbouw, papier en boekdrukkunst, textiel en muziekinstrumenten. Het mooiste is de afdeling met vliegtuigen, luchtballonnen en schepen. Ook in het oog springend is de grote afdeling mijnbouw met nagemaakte gangen en schachten van verschillende soorten mijnen.

Specialiteiten van München

Viktualienmarkt München

Viktualienmarkt

Loop tijdens je stedentrip naar München absoluut door de gezellige en kleine binnenstad. Aan de Schützenstrasse en de Kaufingerstrasse liggen een aantal mooie winkels en warenhuizen. Leuke winkeldoorgangen zijn Fünf Höfe aan de Theatinerstrasse. Dichtbij ligt de mooie Feldherrnhalle.

Bijzondere winkeltjes met zeldzaamheden en leuke hebbedingetjes zijn te vinden in de Schrannenhalle. Dit is een onlangs verbouwde graanhal. Rond de Ludwigstrasse, Amalienstrasse en Türkenstrasse, in de wijk Schwabing zijn veel boetiekjes, antiekwinkels, boekhandels en kunstgaleries te vinden. Ook zijn hier veel leuke cafeetjes en restaurants te vinden.

In München kun je genieten van een internationale keuken. Er is volop keus in Italiaanse, Franse, Spaanse en Mexicaanse restaurants. Natuurlijk kun je ook genieten van de typisch Beierse restaurants. In een typisch Beierse restaurant wordt varkensgebraad en knoedels geserveerd. Een echte specialiteit is weisswurst. Dit zijn gekookte witte kalfsworstjes die ’s ochtends met een broodje erbij worden gegeten. Je vindt voornamelijk, rond de Viktualienmarkt veel winkeltjes en kraampjes die een behoorlijk assortiment worsten verkopen. Deze Viktualienmarkt mag je sowieso niet overslaan tijdens een stedentrip naar München. Er worden hier allerlei levensmiddelen en delicatessen verkocht. Ook zijn er gezellige tentjes en terrassen voor een kop koffie en een lunch.

Aan het einde van de dag stromen de biertuinen en biercafés vol. Het Hofbräuhaus is, met zijn 400 jaar, een van de oudste adressen. Hier zijn veel toeristen te zien, echter er zijn ook nog steeds enkele tafels gereserveerd voor de stamgasten. Sommige stamgasten zijn gekleed in lederhosen en een hoedje met veer. Het bier wordt geserveerd in gigantische pullen. Een gezellige biertuin kan je vinden in de buurt bij de Augustiner Keller, dit is niet ver van het station aan de Arnulfstrasse en het licht dichtbij de Chinese toren in het grote park Englischer Garten.

Hotels in München

Hotel Platzl

Gelegen midden in de Altstadt, 165 luxe kamers met internet, haardroger, tv, minibad en airco. Lees verder…

Hotel Blauer Bock

Het gebouw uit de 16e eeuw valt onder monumentenzorg. De inrichting is vrij strak in lichtgeel, beige en wit. Lees verder…

King’s Hotel First Class

Sfeervol hotel met een rustige weinstube en gezellige Beierse inrichting met veel hout. Met sauna en relaxruimte. Lees verder…

Hotel Eder

Dit aangename hotel ligt in een rustig zijstraatje niet ver van het station. Binnen is veel hout gebruikt. Lees verder…