Stedentrip Nice

Stedentrips naar Nice

Vliegtickets & Hotels

Tours in Nice

Stedentrip Nice

Wat betreft grootte is Nice de vijfde stad van Frankrijk. Echter, als het om leefklimaat gaat staat deze stad op nummer 1! Als je op stedentrip naar Nice gaat zal je je er snel thuis voelen, net als de kunstenaars en toeristen. De stad is levendig en heeft een prachtige ligging, tussen de blauwe zee en groene bergen. Een paar dagen er tussenuit en genieten van de prachtige musea met moderne kunst en de heerlijke keuken. Ook een dagje naar Monaco is aan te raden.

Nice heeft een unieke ligging, tussen de Middellandse Zee en de bergen. Deze ligging zorgt ervoor dat een stedentrip naar Nice een prachtige ervaring is. In de Romeinse tijd heeft deze ligging geleid tot een flinke nederzetting in de heuvels van de wijk Cimiez. Ook in de eeuwen na de Romeinse tijd bleef de stad populair. Aan het eind van de 19e eeuw gingen de rijke mensen, van over de gehele wereld, naar Nice. Voornamelijk rijke mensen uit Rusland en Engeland gingen naar Nice om er bij te tanken.

Een stedentrip naar Nice is ideaal vanwege de rechtstreekse vlucht vanuit Nederland naar Nice. Deze stedentrip heb je zo gevuld met het bezoeken van een museum, lekker winkelen en langdurig lunchen en dineren in een van de vele restaurants.

Stedentrip Nice: Promenade aan zee

Stedentrip Nice

Hotel Negresco

Er zijn weinig steden vanwaar je zo vanaf het strand de binnenstad in loopt. De 8 kilometer lang Promenade des Anglais loopt langs het strand en wordt omgeven door palmbomen. Op de blauwe stoeltjes, langs de promenade, rusten skaters, joggers en wandelaars uit.

Belangrijk beeldmerk is hier het Hotel Negresco. Dit is een tophotel en een echte bezienswaardigheid tijdens je stedentrip naar Nice met zijn mooie kamers, zalen en een leuke bar. Voor het hotel ligt één van de meest chique privéstranden van Nice; Plage du Neptune.

Als je richting de kasteelheuvel wandelt, gaat de Promenade des Anglais over in de Quai des États Unis. De Cours Saleya ligt hier ook vlakbij. Tot het middaguur wordt er een markt gehouden met bloemen en etenswaren. Later op de dag is hier ook druk vanwege de vele terrasjes en restaurants.

Van uiten oogt de kapel Miséricorde, aan de Cours Saleya, vervallen. Echter, ga absoluut een kijkje binnen nemen tijdens je stedentrip naar Nice. Deze innige ronde kerk is van boven tot onder versierd en beschilderd.

Kasteelheuvel

De oude stad - Nice

De oude stad

Vanaf de Cours Saleya loop je, via de Rue Droite, de oude stad in. De oude stad kent veel smalle steegjes, winkeltjes en galeries. De hoge huizen doen Italiaans aan, vanwege hun kleuren in rood, oker en geel. De bebouwing rond het gezellige Rossetti-plein ziet er leuk uit. Hier is ook de beroemde ijszaak Fenocchio gevestigd. Als je een stedentrip naar Nice maakt, ga hier dan een ijsje eten.

Je kunt in Palais Lascaris gratis een oude apotheek bekijken. Op de eerste verdieping, van dit kleine, huiselijke stadspaleis, is een grote collectie muziekinstrumenten tentoon gesteld. Op de bovenste verdieping zijn de ruimtes in oude stijl ingericht. Hier woonde tussen 1657 en 1792 de familie Lascaris.

Aan de voet van de kasteelheuvel ligt het oude Nice. Het oude Nice eindigt in het noorden bij de Place Garibaldi. Via trapstraatjes of met de lift kan je omhoog. Er is niks meer te zien van het kasteel. Maar het park is mooi, met een prachtige waterval. Voor een lunch kan je terecht op een leuk terras bij de kiosk. Het fantastische uitzicht dat je vanaf de kasteelheuvel hebt, is dé reden om hier naar toe te gaan. Je ziet de haven met luxe jachten aan de ene kant. Aan de andere kant ligt het strand langs de Promenade des Anglais. Daarachter ligt het met groene bergen omringde stadscentrum. Al met al genoeg leuke plekjes om te zien als je een stedentrip naar Nice gaat maken.

Kunst kijken in Nice

Rond 1900 is het imponerende Palais Masséna gebouwd. Dit paleis ligt aan de Promenade des Anglais en is een prachtige bezienswaardigheid tijdens je stedentrip naar Nice. Veel ruimtes zijn ingericht in de originele staat, zoals de eetkamer, een bibliotheek, een salon en grote kroonluchters.

Het paleis is op de bovenverdiepingen gemoderniseerd. De zalen dienen als expositieruimte. Je vindt er vooral veel portretten, de meeste ervan zijn in of bij Nice gemaakt. Ten westen van dit paleis ligt het Musée des Beaux Arts Jean Chéret. Ook dit is een prachtig paleisachtig gebouw, voorzien van een marmeren trap. Hier is veel werk te vinden van Chéret en Dufy. Er liggen ook stukken van Van Loo, Kees van Dongen en een paar beelden van Rodin.

Houdt je van het moderne werk? Ga dan, tijdens je stedentrip naar Nice, naar het Musée d’Art Moderne et Contemporaine (MAMAC). Dit museum is gevestigd in een modern gebouw. Het ligt midden tussen het theater en het congresgebouw Acrapolis. Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over de binnenstad, met daaromheen de heuvels. In het museum hebben ze bijzondere kunstwerken van onder andere Niki de Saint-Phalle en Yves Klein.

Chagall en Matisse

Matisse museum Nice

Matisse museum

Het is, vanaf het station, niet zo ver naar het Chagall-museum. Als je naar het Matisse-museum wilt, kan je beter met de bus gaan. Neem hiervoor lijn 15 of lijn 22. De meeste werken van Chagall hebben een bijbels thema. Je ziet in dit museum een serie bijbelse werken, gemaakt tussen 1960 en 1966.

Matisse heeft tot aan zijn dood gewerkt en gewoon in Nice. Hij is begraven op het kerkhof naast het klooster van Cimiez. Zijn ontwikkeling wordt getoond in het museum. Vanaf donkere stillevens tot de werken waarvoor hij een paar lijnen nodig had om een vrouwelijk naaktfiguur te schilderen. Er zijn twee zalen gewijd aan de kapel van Vence, die hij beschilderde.

Je kunt via het Archeologisch museum een wandeling maken over het opgravingsterrein. Je krijgt een plattegrond mee, zodat je de restanten van het Romeinse badcomplex beter kunt herkennen. Het museum laat verder Griekse en Romeinse vondsten zien en het geeft veel informatie over de gebouwen en levenswijze van de Romeinen.

Terrasjes in Nice

terrasjes Cours-Saleya

Cours Saleya

Tussen de haven en de kasteelheuvel vind je veel antiekzaakjes. Aan de Rue Paradis liggen voornamelijk de modezaken van de bekende merken zoals Louis Vuitton, Armani, Chanel en Hugo Boss. Aan de Avenue Jean Medecin liggen grote warenhuizen, zoals Galeries Lafayette en het winkelcentrum Nice Etoile.

Als je tijdens je stedentrip naar Nice op zoek bent naar een goed restaurant, dan hoef je niet lang te zoeken. Vooral in de oude stad en langs de Cours Saleya hebben zich enkele goede restaurants gevestigd. Safari en La Diva zijn goed adressen. De verwarmde terrassen op de Cours Saleya zijn vrijwel altijd vol, ook op koude dagen. Chez Davia, aan de Rue Grimaldi, is een aanrader. Hier kun je heerlijk eten in een huiselijke sfeer. Bij Voyageur Nissart, dichtbij het station, kun je genieten van streekspecialiteiten tegen een goede prijs. Wil je lekker lunchen? Ga dan, met mooi weer, naar het terras in de tuin van het Chagall-museum en het terras bij de kiosk op de kasteelheuvel.

Een dagje naar Monaco

Monaco

Monaco

Als je een stedentrip naar Nice maakt kun je ook eens een dagje naar Monaco. Vanuit Nice ben je met de trein binnen een halfuur in Monaco. Monaco is niet zo gezellig als Nice, de prijzen zijn hier hoger en de sfeer in Nice is leuker. Maar het is wel leuk om een keer in Monaco te zijn geweest. Er staan hoge gebouwen voor een gedeelte steil tegen de kust aangebouwd, op een vrij klein oppervlak. De mensen leven hier dicht op elkaar. De hoogteverschillen worden overbrugd via tunnels, liften en roltrappen.

Het oudste stadsdeel van Monaco en het paleis liggen op een uitstekende rots in zee. Je kunt in de zomer een deel van de prinselijke appartementen gaan bezichtigen. Vlakbij het paleis ligt de kathedraal, hier vind je de graven van de Grimaldi-familie.

Aan beide kanten van de rots, waarop het oudste stadsdeel en het paleis ligt, liggen grote en luxe jachthavens. Achter de haven bij Condamine ligt een wijkje waar je een grote kans hebt op een gezellig en ook betaalbaar restaurant. Als je iets voorbij de haven bent, in de richting van het casino, worden de hotels, restaurants, winkels en cafés duurder en duurder.

Een vrij nieuw gedeelte van Monaco is Fontvieille. Dit deel ligt aan de andere kant van de rotspunt. Je vindt hier een groot winkelcentrum en het interessante automuseum met de grote verzameling van prins Rainier en informatie over de beroemde Grand Prix van Monaco.

Bussen brengen je naar de hoog, tegen de kust geplakte Jardin Exotique. Je hebt via het wandelpad, dat slingerend naar beneden loopt, prachtige uitzichten op Monaco. Je loopt hier langs cactussen en exotische planten. Onderaan het wandelpad is de ingang van een druipsteengrot. Ook bevindt zich hier een prehistorisch museum, met onder andere vondsten uit de grotten in de omgeving.

Hotels in Nice

Hotel Vendome

Gevestigd in een fraaie, vrijstaande villa uit de 19e eeuw. De inrichting beneden is in een elegante, oude stijl. Lees verder…

Hotel Le Grimaldi

Stijlvol en verzorgd hotel. Beneden oogt het allemaal vrij krap. Bestaat uit twee mooie panden die met elkaar zijn verbonden. Lees verder…

Hotel Villa Victoria

Smaakvol en charmant hotel, met aan de achterzijde een mooie tuin en terras met zitjes en bedden. Lees verder…

Hotel Windsor

Veel kamers in dit centraal gelegen hotel zijn door moderne kunstenaars onderhanden genomen. Lees verder…