Italiaanse gewoontes

Italiaanse gewoontes

De Italianen ontbijten niet uitgebreid. De meeste Italianen halen ’s ochtends in een bar een croissantje en drinken er een sterke espresso of een cappuccino bij. Als je je espresso of cappuccino aan de tafel drinkt, betaal je meer dan wanneer je aan de bar gaat zitten. Dit is dan ook de reden dat je de Italianen vaak aan de bar ziet staan. Een andere Italiaanse gewoonte is dat ze de lunch nuttigen tussen 12.30 uur en 14.00 uur. Het avondeten doen ze rond de klok van 20.00 uur. Als je voor die tijd een restaurant zoekt, is het moeilijk om er eentje te vinden. De meeste zijn voor die tijd nog niet geopend. Van 14.00 uur tot 20.00 uur is een vrij lange tijd. Om in deze tussentijd de honger wat te stillen, eten de Italianen rond 16.00 uur een hartig of zoet tussendoortje.

Italiaanse gewoontes: aperitivo

Ga je binnenkort op citytrip naar Rome, Verona, Florence of Venetië? Maak je de Italiaanse horeca-gewoontes eigen voor je op pad gaat.

Een echte Italiaanse gewoonte is het drinken van een aperitivo. Dit wordt vaak voor het eten gedronken. Zo’n drankje is over het algemeen vrij prijzig. Maar een voordeel is dat je niet hoeft te betalen voor de hapjes die op de bar staan. In sommige restaurants zijn deze hapjes zó uitgebreid dat ze voor sommige mensen dienen als vervanging van het avondeten. Voor de Italianen bestaat het avondeten uit 3 gedeeltes: een antipasto (voorafje), een voorgerecht en een secondo (hoofdgerecht). Het voorgerecht (primo) is meestal een pasta of een rijstgerecht. Meestal bestaat het hoofdgerecht uit vis of vlees. Bij de meeste restaurants moet je de groente en aardappeltjes bijbestellen. In het menu staat dit meestal onder het kopje contorno.

Restaurants in Italië

In Italië kennen ze drie verschillende soorten restaurants. Een ristorante is chic. Ben jij meer iemand van de eenvoudige keuken en houd je van grote porties eten, dan kan je het beste naar een trattoria gaan. De derde soort is een osteria. Dit is meestal een goedkoop restaurant. Van oorsprong gingen hier veel vrachtwagenchauffeurs naar toe. Vanwege de lage prijzen zijn de osteria’s nu ook bij veel meer mensen populair.

restaurants in italie

In Italië hoef je trouwens geen fooi te geven. In de meeste gevallen zit dit inbegrepen bij de rekening. In de meeste gevallen is dit minimaal € 1,- per persoon. Het exacte bedrag staat vrijwel altijd aangegeven op het menu. Een andere Italiaanse gewoonte is dat ze hun kinderen mee te nemen op stap. In de wat eenvoudigere restaurants kan het daardoor nog wel eens rumoerig zijn.

Heb jij nog tips of aanvullingen op bovenstaande? Laat het ons dan weten door middel van het achterlaten van een reactie hieronder.

Reageer op dit bericht

Over het Citytripjes blog

Je vindt op het citytripjes blog regelmatig leuke weetjes, interessante artikelen, de beste tips en nog veel meer over de mooiste steden wereldwijd.


Heb je vragen of tips? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Nieuwe en populaire artikelen