Op citytrip naar Zaragoza: dit moet je zien!

Op citytrip naar Zaragoza: dit moet je zien!

Ben je op zoek naar een stad vol cultuur, kunst en geschiedenis? In dat geval zou de prachtige stad Zaragoza in Spanje je volgende bestemming moeten zijn. Zaragoza ligt in het noordoosten van Spanje en is een opwindende stad, waar ontzettend veel te zien en te doen is. Van de prachtige architectuur tot het bruisende nachtleven, de stad biedt voor elk wat wils.

6 bezienswaardigheden in Zaragoza die je niet mag missen

De meeste stedentrippers kiezen voor Barcelona, Valencia en misschien nog Madrid, dat is het wel. Maar Spanje heeft zoveel meer mooie steden te bieden. Dit artikel biedt je een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Zaragoza, welke je bij een citytrip niet mag missen! Sla de volgende 6 plekken in elk geval niet over:

Paleis Aljaferia

Bovenaan de lijst van topattracties in Zaragoza staat het Aljaferia Paleis. Dit paleis werd gebouwd in de 11e eeuw en was ooit de thuisbasis van de koningen en koninginnen van Aragon. Het paleis wordt gekenmerkt door een mix van islamitische en gotische stijlen, wat het een van de esthetisch gezien fraaiste bouwwerken van Spanje maakt. In het paleis zijn veel interessante kunstvoorwerpen te vinden, zoals diverse beelden, schilderijen en meubels uit voorbije eeuwen. Ook vind je er verschillende binnenplaatsen en tuinen, die in alle rust verkend kunnen worden tijdens een bezoek aan het paleis. 

Paleis Aljaferia in Zaragoza
Het Paleis Aljaferia in Zaragoza

Kathedraal van La Seo

Een andere populaire bezienswaardigheid in Zaragoza is de kathedraal van La Seo – een imposante kerk gebouwd tussen 1377 en 1585. De kathedraal staat bekend om zijn prachtige barokke architectuur, met twee indrukwekkende torens aan beide uiteinden. Ze zijn op kilometers afstand zichtbaar. Binnen de kathedraal bevinden zich talloze kunstwerken van beroemde Spaanse schilders. Denk aan het bekende werk “Onbevlekte Ontvangenis” van Francisco Goya. Aan de buitenkant tref je waterspuwers op elke hoek  en een uitgebreid houtsnijwerk met scènes uit diverse religieuze boeken. Ook vind je er. 

Basilica del Pilar

De Basilica del Pilar is een andere religieuze bezienswaardigheid, welke een bezoek waard is. De basiliek is gelegen in de buurt van de kathedraal van La Seo. Het bouwwerk kent een barokstijl en werd gebouwd tussen 1681 en 1872. Aan de buitenzijde heeft het een aantal fraai gebeeldhouwde beelden op de gevel. Binnen vind je zowel gotische muurschilderingen, als moderne werken van een kunstenaar als Francisco Goya. Laatstgenoemde schilderde hier in 1771 zijn “Apostelen”. Rond de basiliek zijn talrijke kapellen gewijd aan verschillende heiligen. 

Basilica del Pilar in Zaragoza
Basilica del Pilar aan de rivier

Museo de Tapices

Voor hen die geïnteresseerd zijn in kunstgeschiedenis of textiel, is een bezoek aan Museo de Tapices de moeite waard bij een bezoek aan Zaragoza. Het museum herbergt enkele van de oudste wandtapijten van Spanje, welke dateren van eeuwen geleden. Het maakt aan Museo de Tapices tot de ideale plek om te leren over de traditionele weeftechnieken die in heel Europa worden toegepast. Naast deze wandtapijten vind je hier diverse andere kunstwerken, zoals schilderijen van Spaanse meesters als Goya en El Greco. Het moge inmiddels duidelijk zijn; Goya is een geliefd kunstenaar in Zaragoza. Je vindt z’n werken op tal van verschillende plekken in de stad. 

Monasterio de Piedra

Net buiten Zaragoza gelegen is het Monasterio de Piedra – een prachtig kloostercomplex in een weelderig groen landschap, bezaaid met watervallen en grotten. Je kunt het gebied te voet verkennen via paden, welke omzoomd zijn met pijnbomen en olijfbomen. Kijk niet gek op als je verschillende wilde dieren tegenkomt onderweg. Het creëert een hele bijzondere sfeer voor bezoekers. Je kunt dit complex het beste verkennen op zomerdagen waarop de temperaturen relatief mild is. 

Plaza del Pilar

Ten slotte zou je stedentrip naar Zaragoza niet compleet zijn, zonder een bezoek te hebben gebracht aan Plaza del Pilar – een van de belangrijkste pleinen van de stad, die het hele jaar door zowel de lokale bevolking als toeristen trekt. Niet gek, het plein wordt omringd met gezellige cafés en restaurants waar mensen samenkomen voor een hapje en drankje genietend van het uitzicht op de nabijgelegen terracotta daken.

De straatlantaarns die hun licht ’s avonds op deze daken laten schijnen zorgen voor nog meer romantiek op dit pittoreske plein. Rondom het Plaza del Pilar vind je gebouwen als het Palacio de Justicia (gerechtsgebouw) en de Basilica de Nuestra Senora del Pilar (Basilica Our Lady Of Pillar). Door het jaar heen vinden hier regelmatig evenementen plaats, zoals optredens van lokale artiesten tijdens het Fiestas Del Pilar. Het bezoeken waard, wanneer je ten tijde van dit festival in Zaragoza zit. 

centrum van Zaragoza
winkelstraat in Zaragoza

Geschiedenis en cultuur in Zaragoza

Wat voor type reiziger je ook bent – of je nu op zoek bent naar geschiedenis en cultuur of zoekt naar avontuur – Zaragoza heeft het je te bieden! Van de historische delen van de stad, rond de kathedraal van La Seo en het paleis van Aljaferia tot de culturele juweeltjes als het Museo de Tapices; tijdens een stedentrip in Zaragoza verveel je jezelf niet snel. De stad heeft het overzicht van de 10 mooiste steden van Spanje net niet gehaald, maar een bezoek is zeker de moeite waard.

Naar welke van de bezienswaardigheden uit dit overzicht kijk jij het meeste uit? 

Over het Citytripjes blog

Je vindt op het citytripjes blog regelmatig leuke weetjes, interessante artikelen, de beste tips en nog veel meer over de mooiste steden wereldwijd.


Heb je vragen of tips? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Nieuwe en populaire artikelen