Stedentrip kiezen

Stedentrip kiezen

Alle steden op deze website hebben een eigen karakter. Zo is New York heel anders dan Parijs en Berlijn is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Barcelona. Het is dus belangrijk om jezelf de vraag te stellen, voordat je een stedentrip gaat boeken, wat je wilt.

Waar heb je zin in? Wil je naar een stad met veel cultuur? Of ga je voor gezelligheid of wil je voornamelijk winkelen?

Architectonische hoogstandjes

We denken hier aan bezienswaardigheden als paleizen, grootse kerken en prachtige boulevards en pleinen. Maar ook aan moderne gebouwen en gigantisch oude buurten met smalle straatjes en pleinen. Als het om oude, historische gebouwen en wijken gaat scoort New York laag. New York scoort daarentegen wel hoog als het gaat om moderne gebouwen. Berlijn en Parijs scoren ook hoog als het gaat om moderne gebouwen, helemaal dankzij de onlangs ontstane nieuwbouw. Parijs heeft eveneens een rijke geschiedenis, hierdoor heeft de stad ook veel prachtige historische gebouwen. Venetië en Praag scoren ook enorm hoog als het gaat om historische gebouwen.

Louvre in Parijs
Louvre in Parijs

(Kunst)musea

In vrijwel elke stad vind je wel een topmuseum. Lissabon heeft eigenlijk alleen het Museu Calouste Gulbenkian en het Nationaal Museum van Azulejos als topmusea. Het Museu Calouste Gulbenkian is een museum met een rijke schilderijencollectie. Je kunt in Londen en New York makkelijk een weekeinde vullen met het bezoeken van een aantal topmusea, dan nog kom je waarschijnlijk tijd te kort. Kunstliefhebbers komen ook aan hun trekken in Barcelona, Berlijn, Wenen en Madrid.

Concerten, musicals en theater

Als je in bijvoorbeeld Madrid of Venetië ’s avonds gezellig gaat tafelen en vervolgens een lekker terrasje of een mooi café op zoekt, dan mis je weinig. Deze steden kennen niet echt voorstellingen die je gezien moet hebben. Dit in tegenstelling van bijvoorbeeld Londen en New York. Londen en New York zijn de wereldhoofdsteden voor musical en theater. Houd je van opera’s en klassieke concerten? Dan zijn Wenen en Berlijn prachtige bestemmingen voor een stedentrip. Diverse reisorganisaties voor stedentrips bieden vakanties aan waarbij cultuur centraal staat. Vaak kunne ze ook tickets voor bijvoorbeeld het theater of de opera voor je boeken.

Winkelen

Winkelen in New York
Winkelen in New York

De winkelmogelijkheden die een aantal steden te bieden hebben is voor sommigen een belangrijke reden voor de keuze van hun stedentrip. Praag en Boedapest is wat dat betreft niet de beste keuze, ondanks dat het aantal mooie winkels hier de afgelopen tijd flink is toegenomen. Dit is anders in Londen, Berlijn, New York en Parijs. In deze steden vind je grote warenhuizen en exlusieve winkels in stijlvolle winkelstraten. Vooral Berlijn scoort wat dat betreft hoog.

Cafés

Het café is dé plaats om in contact te komen met de inwoners van de steden. Elk soort café heeft zijn eigen aantrekkingskracht. Bijvoorbeeld de gezellige bruine cafés in Londen en Berlijn. Het tegenbeeld van de bruine cafés zijn de sfeervolle grand cafés en koffiehuizen in Wenen, Boedapest en Parijs. In Boedapest en Wenen wordt trouwens heerlijke taart geserveerd. De bierkelders, waar je in lange tafels kunt aanschuiven, zijn kenmerkend voor Praag. Wenen kent veel wijncafés (Heurigen), waar de eigenaars jonge wijnen aanbieden.

Restaurants

Uit eten gaan is belangrijk. Echter, meestal niet zo belangrijk dat het je keuze bepaald. Elke stad heeft wel uitstekende restaurants. Wat restaurants betreft heb je met Parijs een uitstekende bestemming voor je stedentrip. Ook in Boedapest, Londen, Rome, New York en Barcelona zijn veel goede restaurants te vinden. Het eten in Stockholm vrij duur, maar verrassend goed!

Venetië
Venetië

Prijskaartje

De kosten kan keuzebepalend zijn als het gaat om het maken van een stedentrip. Over het algemeen zijn Praag, Boedapest, Istanbul en Lissabon voordelige steden. Zeker als je dit vergelijkt met Parijs, Londen, New York, Venetië, Rome en Kopenhagen. Je moet vooral rekening houden met de hoge prijzen voor een drankje op een terras in de steden Venetië, Rome, Parijs, Kopenhagen en Wenen.

De hotelprijzen zijn aan de hoge kant in Berlijn, Londen en Stockholm. De reisperiode maakt ook nog uit als je een stedentrip wilt maken. Voor bijna elke stad zijn de kerst-, voor- en najaarsvakanties de dure seizoenen.

Reageer op dit bericht

Over het Citytripjes blog

Je vindt op het citytripjes blog regelmatig leuke weetjes, interessante artikelen, de beste tips en nog veel meer over de mooiste steden wereldwijd.


Heb je vragen of tips? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Nieuwe en populaire artikelen