Top 10 leukste Japanse steden naast de metropolen

Top 10 leukste Japanse steden naast de metropolen

Naast de overbekende Japanse metropolen zoals Tokio en Yokohama zijn er schitterende en minder bekende Japanse steden die echt een bezoek waard zijn. Ga je mee de onbekende Japanse plaatsen verkennen?

Tien minder bekende Japanse steden, maar zeer de moeite waard

Een mooie Japanse stad meemaken is een Japanse kersenboom in roze bloesem zien openvouwen. Japan telt bijna 800 steden en de meest bezienswaardige komen in dit blog aan de orde. Geen woord echter over Osaka, Yokohama, Kõbe, Tokio en Sapporo. Dat zijn miljoenensteden met elk hun eigen schitterende bezienswaardigheden. Maar het zijn ook heel bekende steden en dit artikel wil nu juist een lans breken voor de minder bekende maar daarom niet minder beminde plaatsen. 

1 Hida-Takayama

Ouderwets Japans charmant, zo valt Hida-Takayame te betitelen. Haar bijnaam is niet voor niets ‘Little Kyoto’, tel alle tempels, heiligdommen en 18e-eeuwse gebouwen maar eens bij elkaar op. Nog steeds worden hier de kleren gewassen in kleine kanalen met snelstromend water. Wandel een keer door de San-Machi-Suji-straat en je weet hoe fraai de stad zich kan presenteren. Dit is ook dé stad om sake in te slaan.

hida-takayama japan

2 Otaru

Pas aan het eind van de 19e eeuw werd het grote noordelijke eiland Hokkaido gekoloniseerd. Meteen daarop ontsproot het minieme Otaru en groeide uit tot voorname visserskern. Antieke pakhuizen richten zich op langs het schilderachtige stadskanaal en inwoners en toeristen laten zich de schaal- en schelpdieren goed smaken. Otaru is van groot belang voor het binnenlands toerisme en heel druk tijdens het Otaru Snow Gleaming Festival (februari) als de sneeuwlantaarns massaal gaan twinkelen.

3 Magome

De Nakasendo Trail komt voorbij Magome en is een gewilde stop voor de Edo-reizigers die het traject tussen Tokio en Kyoto doen. Delen van Magome zijn minutieus gerestaureerd. De fraaie architectuur alleen al is een reden om Magome aan te doen. Dan kun je meteen op pad over de Magome-Tsumago Trail die bevallig door het bos slingert en uitzicht biedt op markante watervallen.

ANWB Reizen biedt schitterende trein-rondreizen aan in Japan, met de bekende Japan Rail Pass. Bekijk het aanbod op ANWB Reizen.

4 Nara

Dit is de eerste hoofdstad van Japan en een juweel door liefst acht werelderfgoedplekken. Cultuur schrijf je hier met een kapitale C. Nara was slechts driekwart eeuw hoofdstad van Japan maar wist op nationaal niveau de kunst, cultuur en literatuur van stevige impulsen te voorzien. De compacte stad is sierlijk door de rijke tempels, zoals de Todaiji-tempel die een van allergrootste Boeddhabeelden van Japan huisvest.

Todaiji-tempel Nara Japan
De Todaiji-tempel in Nara

5 Karuizawa

Slechts een uurtje verwijderd van Tokio (wel met de hogesnelheidstrein) zoeken de inwoners van Tokio vlot Karuizawa op, een lieflijk vakantieoord dat schuilgaat onder de Asama, een vulkaan op Honshu die nogal vaak van zich laat horen. De romance in Karuizawa tussen keizer Akihito en zijn bruid-to-be (de latere keizerin Michiko) maakten van de stad een zeer romantische plek. Bezoek er de warmwaterbronnen of check meer dan 60 vogelsoorten in het lokale vogelbos.

6 Kanazawa

Ondanks de heftige bombardementen uit de tweede wereldoorlog op Japanse bodem, heeft Kanazawa geluk gehad. Daarom heb je hier nog een stad vol verleden. Historische grachten, antieke tempels en samuraiwijken, de hele blend is er nog eentje van vroeger tijden. Naast de schitterende gebouwen is vooral de 17e-eeuwse Kenrokuen-tuin een sieraad in de stad. 

Kanazawa Kasteel Japanse steden
Kasteel van Kanazawa

7 Kagoshima

Palmen en bloemperken sieren Kagoshima dat verder schuilgaat in een weelderige vegetatie. Vanaf de baai van de stad kijk je uit op de actieve vulkaan Sakurajima, vooral indrukwekkend als deze zich weer gaat roeren en zijn eigen vuurwerkshow vanuit de krater afsteekt. Deze actieveling dekt de stad dan ook nogal eens toe met een laagje witte as.

8 Kamakura

Voormalig politiek centrum Kamakura ligt in oostelijk Japan en bulkt van de bezienswaardigheden. Je vindt er eeuwenoude tempels, Shinto-heiligdommen en fraaie houten huizen. Kamakura heeft onbetwist een religieuze atmosfeer en geldt ook als een basis voor mooie wandelingen in de omliggende heuvels. Niet iedereen trekt er op uit, velen gaan lekker liggen op de zandstranden. 

9 Furano

Klein juweel, centraal op het eiland Hokkaido gelegen. In de maand juli krijgt de stad een krans van bloeiende akkers om zich heen, met veel paars gekleurde velden en dat betekent lavendel. De lavendel zie je in Furano weer terug in diverse producten en is zelfs aanwezig in een lekker ijsje. Zo mooi Furano kleurt in juli, zo wit is het er in de winter als het gehuld gaat in fijne poedersneeuw.

10 Hakone

Hakone is een heerlijke verademing op 100 km van Tokio, en de laatste van onze Top 10 minder bekende Japanse steden. Even de grote stad uit om een plaats aan te doen die in een bijna sprookjesachtig decor ligt. Met als topper Ashino-Ko, een meer met panorama’s op de heilige berg Fuji. Een stad vol warmwaterbronnen, traditierijke Japanse eethuizen en bijzondere kunstcollecties. Als je Hakone als dagtrip vanuit Tokyo zou doen, spijt het je meteen dat je er niet overnacht.

Japanse Metropolen

Natuurlijk, de grote Japanse steden Tokyo, Osaka, Kobe, Sapporo zijn natuurlijk logische bestemmingen voor een stedentrip of rondreis. Maar toch is het soms leuk net wat verder te kijken en ook de kleinere, minder bekende steden te bezoeken.

Over het Citytripjes blog

Je vindt op het citytripjes blog regelmatig leuke weetjes, interessante artikelen, de beste tips en nog veel meer over de mooiste steden wereldwijd.


Heb je vragen of tips? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Nieuwe en populaire artikelen