Duurzaam op Stedentrip: met de trein of bus naar Berlijn

Duurzaam op Stedentrip: met de trein of bus naar Berlijn

Op zoek naar een volgende locatie voor een stedentrip? Berlijn is één van de mooiste steden van Europa om naartoe te gaan. Vanaf Nederland kan je hier gemakkelijk naartoe met de auto, bus trein of zelfs vliegtuig. Als je duurzaam op citytrip wilt kies je natuurlijk voor de trein (NS International) of de bus (Flixbus).

Naast een rijke historie heeft Berlijn tegenwoordig een rijke cultuur en enorm veel bezienswaardigheden. We zullen je hier meer gaan vertellen waarom jouw volgende duurzame stedentrip naar Berlijn zou moeten zijn!

Waarom zou je voor Berlijn kiezen?

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en telt ruim 3,6 miljoen inwoners. De stad hoort al jaren als toeristische trekpleister. Dit komt omdat er veel mensen een stedentrip naar Berlijn maken, maar ook omdat veel schoolreizen naar de stad afreizen om de rijke historie van de stad en het land Duitsland te leren kennen.

Stedentrip Berlijn

De stad is recent natuurlijk nog centraal onderdeel geweest van verschillende oorlogen, waardoor het een enorm interessante stad is om naartoe te gaan. De Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog hebben allebei hun sporen achtergelaten in de stad en hier kan je verschillende bezienswaardigheden bezoeken waar je meer te weten komt over dit stuk van de Berlijnse en Duitse geschiedenis. Meer uitgebreide info over Berlijn vind je op deze pagina. Dit artikel gaat meer in op de vervoersmogelijkheden, zoals de bus naar Berlijn.

trein naar Berlijn banner

Vervoer: met de Trein of Bus naar Berlijn

Zoals hierboven al vermeldt kan je op verschillende manieren afreizen naar Berlijn. De snelste manier is om met het vliegtuig te gaan. Vanaf Amsterdam doe je er een 1 uur en 20 minuten over. Een groot nadeel hiervan is dat je vastzit aan de vliegtijden en dat je altijd een aantal uur van tevoren al aanwezig moet zijn op de vliegvelden. Daarnaast is het natuurlijk uitermate milieu-onvriendelijk om met het vliegtuig te gaan. En als je de uren op het vliegveld meetelt is het niet eens echt sneller dan de trein ,afhankelijk van waar je opstaat natuurlijk. Daarom kiezen ook steeds meer mensen ervoor om met de auto, bus of de trein naar Berlijn te reizen.

Als we gaan kijken vanaf Utrecht, dan doe je er met de auto zo’n 6 à 7 uur over om te komen. Met de trein vanaf Utrecht Centraal doe je er net iets meer dan 6 uur over. Het grote voordeel van de trein is natuurlijk wel dat je gewoon in kunt stappen en genieten van de reis. Ga een boek lezen, een filmpje kijken, klets gezellig met je medereizigers, er zijn voldoende opties maar vervelen hoef je jezelf zeker niet. Meer ontspannen dan dit kan jouw stedentrip naar Berlijn niet beginnen.

NS International naar Berlijn

Overweeg je inmiddels met de trein naar Berlin te gaan? Goed idee. Je bereikt de Duitse hoofdstad met de Intercity Berlijn of ICE International. Vanaf Amsterdam is de reistijd net geen 6.5 uur, zonder dat je hoeft over te stappen. Als je vanaf Arnhem reist ben je zelfs slechts vijf en een half uur onderweg.

Natuurlijk blijft vliegen wat sneller, maar als je alle tijd van de security en ‘vooraf aanwezig; zijn meetelt is het verschil minder groot dan je denkt. Je stapt na een relaxte treinreis uit in het hartje van de stad, op Berlin Hauptbahnhof. Bekijk de actuele vertrektijden en prijzen op NS International. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de tickets doorgaans zijn.

Flixbus naar Berlijn

Met de bus naar Berlijn duurt nog een stuk langer dan met de trein. Flixbus biedt helaas nauwelijks (nog) ritten aan zonder overstap. Meestal moet je overstappen in hamburg of Darmstadt. Vanaf Amsterdam Sloterdijk en Schiphol gaat er af en toe wel een directe bus naar Berlijn, zonder overstap. Dan nog ben je iets meer dan 10 uur onderweg.

Een groot voordeel: het is erg goedkoop. Als je op tijd boekt heb je al een enkeltje voor € 19.99. Flixbus heeft verschillende bushaltes in Berlin, dus let goed op waar je uitstapt en vooral waar je weer op moet stappen voor je terugreis. Busverbindingen naar Berlijn zoeken kan op Flixbus.nl

Flix bus naar Berlijn banner

Andere Duurzame Stedentrips

Zolang de prijzen van vliegtickets niet sterk verhoogd worden zullen veel vakantiegangers blijven kiezen voor het vliegtuig, ook voor Berlijn. Ergens ook wel te begrijpen. Zoek je een duurzame citytrip waarbij naast het vervoer ook je overnachtingen zijn geregeld? Reisorganisatie GreenCitytrip biedt verschillende stedentrips per trein aan, met bestemmingen als Salzburg, Venetië en Wenen.

Andere leuke steden die prima met de trein of (Flix)bus te bereiken zijn zijn Parijs, Londen, Keulen, Brussel, Gent, Lille en Antwerpen.

Over het Citytripjes blog

Je vindt op het citytripjes blog regelmatig leuke weetjes, interessante artikelen, de beste tips en nog veel meer over de mooiste steden wereldwijd.


Heb je vragen of tips? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Nieuwe en populaire artikelen