Niet elke cruise gaat over de grote oceanen. Een cruise over de Oostzee is net zo leuk. De geneugten van een cruiseschip en elke keer als je aan wal gaat, de pracht van schitterende Hanzesteden zoals Lübeck en St. Petersburg. Dit artikel neemt je mee op cruise naar pareltjes uit de Hanzetijd.
Oostzee-cruise met Hanzesteden
Wellicht heb je ooit gehoord van Het Kattegat? Deze zeestraat ligt tussen Zweden en Denemarken ingeklemd en is de overgang van de Noordzee naar de Oostzee. Kattegat is goed Nederlands voor ‘nauwe doorgang’.
De Oostzee wordt gedeeld door Zweden, Finland, Rusland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Duitsland en Denemarken. En laten nou net daar veel steden liggen die vanaf de middeleeuwen tot het Hanzeverbond gingen horen. Voor onze ‘Gouden Eeuw’ en de VOC was de handel in handen van Hanzesteden, met als centrale kern toch wel Lübeck met haar hoge kerken en unieke Hanzemuseum.
Veel handel ging via de Oostzee en die handel betekende rijke burgers. Die betaalden veel geld voor dure koopmanspanden en hun ‘eigen’ kerken en havens. Dat heeft een immens erfgoed opgeleverd, een schitterend decor voor aanmerende cruiseschepen die hun ronde over die Oostzee doen.
Gezond over het dek flaneren
Een Oostzee-cruise is natuurlijk geen Caribische cruise. Vaak ben je een dikke week tot twee weken onderweg en ga je bij echte highlights voor anker. De meeste havensteden zijn groot geworden in de Hanzetijd en die oude handelssfeer proef je terug in de versterkingen, de kades, de kerken en de prachtige vakwerkpanden.
Ben je nog nooit op cruise geweest en zie je wat op tegen mogelijke zeeziekte? Geen nood, de meeste cruiseschepen zijn vandaag de dag uitgerust met stabilisatoren die het ‘rollen’ van de schepen danig verminderen. En sowieso heeft de Oostzee een hele kalme golfslag.
Een cruise kan een flinke hap uit je budget betekenen maar over de Oostzee cruisen is financieel voor veel mensen echt goed te doen. En cruisen is ook voor alle leeftijden want er zijn vaak veel activiteiten aan boord. Jongeren gaan er graag lasergamen of een escaperoom in.
De pracht en praal van de Oostzeehavens
Dit artikel geeft een paar smaakmakers waar je onderweg van boord kunt gaan tijdens een Oostzee-cruise.
Stockholm
Mama Mia! Voor anker gaan in de Zweedse hoofdstad en op weg naar het ABBA-museum, de kleurrijke en historische Gamla Stan (het oude centrum) om dan met een van de mooiste metro’s ter wereld van musea naar chique winkelgebieden te zoeven. Stockholm vibreert luxe en welstand. Op deze pagina lees je meer over Stockholm, en wat je tijdens een citytrip kunt doen.
Helsinki
Een jonge stad, deze hoofdstad van Finland. Vandaar ook de vele jugendstilgebouwen, opgetrokken in een stijl die ‘in’ was rond 1900. Bijzonder door de rotskerk Temppeliaukio en smakelijk in een markthal vol verse vis. Keuze volop in Helsinki. Even de sauna in? Of de Russisch geïnspireerde Oespenski-kathedraal bewonderen?
St. Petersburg
Russisch tot en met. Totdat je in de musea de grote Hollandse Meesters ziet hangen, bijvoorbeeld in het Hermitage. Hier ben je eigenlijk altijd te kort aan de wal. Kloosters en kathedralen te kust en te keur. En de grootste collectie Russische kunst vind je dus niet in Moskou maar in St. Petersburg. Een bezoek aan het oude ‘Leningrad’ zal je voorgoed bijblijven, het is niet voor niets de tweede stad van Rusland.
Visby
Sommige cruisesschepen ankeren ook voor Visby, de ‘kleine’ hoofdstad van het Zweedse eiland Gotland. Visby was van de 12e tot de 14e eeuw een belangrijke kern van de Hanze in de Baltische Zee. Je ziet dat terug aan de stoere ommuringen en je proeft de handelshistorie in het Gotland Museum.
Lübeck
Slechts eenmaal is de koningin van alle Hanzesteden gebombardeerd in de tweede wereldoorlog. Meer dan 70% van de stad bleef onaangetast en is nu werelderfgoed. Lübeck is het ‘Brugge van Duitsland’ en is volgepakt met koopmanspanden en het mooiste Hanzemuseum ter wereld. Vergeet niet om hier een de lekkernij van de stad in te slaan: marsepein!
Kopenhagen
De scheepshoorn weerklinkt over het water dat Kopenhagen raakt. Eenmaal van het cruiseschip af, wacht de dynamiek van de Deense hoofdstad. Ook hier zul je moeten kiezen want op een cruisereis wacht altijd weer het golvenspel van een volgend traject. Wordt het een wandeling door de tuinen van Tivoli, een bezoek aan het Rosenborg Slot (kroonjuwelen) of toch kunst kijken in het Ny Carlsberg Glyptotek Kunstmuseum? Wellicht overvalt de sfeer van Nyhaven zo dat je daar gewoon op een restaurantterras de Deense wereld bekijkt. Lees meer over een stedentrip naar Kopenhagen.
Tallinn
Bijna een sprookje, zo ziet het oude stadscentrum (Vanalinn) eruit in de Estse hoofdstad Tallinn. Op de Domberg prijkt de Aleander Nevski-kathedraal, een typisch Russisch religieus bolwerk met koepels. Tallinn heeft enkele bijzondere kastelen en een eigenzinnig KGB-museum met herinneringen aan de Russische geheime dienst.
Riga
Riga is een formaatje groter dan Tallinn en als hoofdstad van Letland zeer de moeite waard. Opvallend zijn de vele gebouwen in jugendstilstijl. Je slentert door een stad met kleurrijke panden en boeiende musea zoals het zeevaartmuseum. Hier komt het belang van Riga als vroegere Hanzestad mooi tot uiting. Om te bewonderen wat ze in Hanzetijden konden bouwen, loop je even door de 13e-eeuwse St. Jakobskerk. En dan wacht het cruiseschip alweer voor de tocht naar bijvoorbeeld het Poolse Gdansk.
Een Oostzee-Cruise boeken kan bij verschillende reisorganisaties
Lijkt het je leuk een Oostzee-cruise te boeken, of wil je er in elk geval nog meer over weten? Diverse organisaties bieden deze cruise aan. Je kunt kijken bij Captain Cruise, Cruisereizen.nl, Cruisewinkel.nl, CruiseTravel en zelfs Sunweb. Let op: deze cruises verschillen onderling. Ook kom je niet bij elk reisprogramma tegen wat je hier boven hebt gelezen. Let dus goed op de reisdetails.