Stedentrip Wenen

Stedentrips naar Wenen

Vliegtickets & Hotels

Tours & Activiteiten Wenen

Stedentrip Wenen

Tijdens je stedentrip naar Wenen ervaar je de culturele tradities en dynamische, trendy kant van Wenen. Franz Joseph en Sissi hebben aan het eind van de 19e eeuw hun stempel op Wenen gedrukt. Zij zijn dan ook nog goed vertegenwoordigd, op zowel schilderijen als souvenirs, in de musea en paleizen.

Halverwege de 18e eeuw heeft Wenen een barok gezicht gekregen met de bouw van de paleizen Schönbrunn en Belvedere en de Karlskirche. De Ringstrasse is in de tweede helft van de 19e eeuw aangelegd op de plaats van de oude stadsmuren door Franz Joseph. Hier zijn gigantische gebouwen ontstaan zoals de Opera, het Burgtheater en het Kunsthistorisch Museum.

Rond 1900, de tijd van de jugendstil en de Wiener Secession, was Wenen de stad waar de intellectuelen en kunstenaars zich verzamelden. De glans is na de Eerste Wereldoorlog verdwenen. De laatste 30 jaar is deze glans weer terug gekomen. Veel oude panden zijn opgeknapt, er is een metro aangelegd en op sommige plaatsen zijn moderne gebouwen gebouwd, zoals het Haashaus en het Museums Quartier met een paar moderne musea. De vele mensen die op stedentrip naar Wenen gaan genieten van de prachtige gebouwen, de relaxte sfeer en het vele groen.

Sissi-mania ervaren tijdens je stedentrip naar Wenen

Stedentrip Wenen

Sissi-museum

Keizerin Elisabeth wordt commercieel volop uitgebuit sinds de Sissi-films met Romy Schneider. Er zijn t-shirts, chocolade en allemaal verschillende souvenirs te koop met haar afbeelding. Het Sissi-museum in de Hofburgt trekt gigantisch veel bezoekers en bij haar sarcofaag in de Kaisergruft onder de kerk aan de Neuer Markt liggen altijd verse bloemen.

Er zijn veel meubels uit de paleizen tentoongesteld en opgeslagen in het Hofmobiliendepot aan de Mariahilferstrasse. Je kunt hier van alles van de Habsburgers bekijken. Van spiegels tot kandelaars en van bedden tot kasten. Vaak hangen er foto’s bij van de oorspronkelijke inrichting. Ook is er een Sissi-route uitgezet. De film laat zien welke meubelstukken in de films zijn gebruikt.

De Habsburgse paleizen bezoeken tijdens je stedentrip Wenen

Hofburg paleizen Wenen

Hofburg paleizen

In het centrum van Wenen ligt het indrukwekkende gebouwencomplex van de Hofburg. Hier kun je onder andere de schatkamer, de Spaanse rijschool en de keizerlijke appartementen bezoeken. Een aanrader als je een stedentrip naar Wenen maakt.

Als je een kaartje koopt voor de keizerlijke appartementen heb je ook toegang tot de zilverkamer. Hier zie je een grote hoeveelheid porselein, glaswerk en zilver. Ook krijg je toegang tot het Sissi-museum, met veel persoonlijke spullen en uitleg over haar leven aan het hof. Je ziet woon- en werkvertrekken van Franz Joseph en Elisabeth in de huiselijk ingerichte appartementen.

In het prachtige Schönbrunn-paleis aan de rand van Wenen, zie je tijdens de Imperial Tour de appartementen van het keizerlijk paar. Je komt in de vertrekken van Maria Theresia als je kiest voor de Grand Tour. De zalen zijn prachtig en in oude stijl ingericht. Tijdens de rondleiding wordt je bijgestaan door een audiogids. In het park om dit paleis heen vind je een koetsenmuseum, een dierentuin, een doolhof en een mooi paviljoen met restaurant.

Barok en Biedermeier in Wenen

Belvedere Wenen

Belvedere

Belvedere is het derde Habsburgse paleis. Dit paleis is nu een museum en bestaat uit twee gebouwen. Tussen deze gebouwen ligt een mooie tuin. In het Oberes Belvedere kun je, tijdens je stedentrip naar Wenen, een grote collectie Oostenrijkse kunst bekijken. In het Unteres Belvedere staat de 18e eeuwse barok centraal.

Als je een liefhebber bent van schilderkunst is het Kunsthistorisch Museum de moeite waard om te bezoeken tijdens je stedentrip naar Wenen. Hier hangen veel Italiaanse, Vlaamse en Spaanse meesterwerken. Ook vind je hier afdelingen met versierde kunst en beeldhouwwerk. Het Historisch Museum van de stad Wenen is een tip als je een overzicht van de ontwikkeling van Wenen op het gebied van schilderkunst en architectuur wilt zien.

Je wordt in het Stadsmuseum door de tijd geleid vanaf de prehistorie naar de periodes van Barok, Biedermeier en jugendstil. Dit gebeurt door maquettes van de stad, schilderijen, foto’s en gebruiksvoorwerpen. Ook wordt in dit museum informatie gegeven over de gotische Stephansdom. Deze kathedraal met zijn kleurrijke dakpannen moet je zeker gaan bekijken. Je kun, tijdens je stedentrip naar Wenen, de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht.

Stedentrip Wenen: De stad van de muziek

Staatsoper Wenen

Staatsoper

Als je een stedentrip naar Wenen maakt, hoor je overal nog de klanken van Mozart en Strauss. Je kunt concerten en voorstellingen bijwonen in het Burgtheater en de Staatsoper. Op verschillende plaatsen in de stad staan als Mozart verklede mannen kaartjes te verkopen voor deze voorstellingen.

Het is ook leuk om het Haus der Musik te bezichtigen tijdens je stedentrip naar Wenen. Hier krijg je een overzicht te zien van alles wat met muziek te maken heeft. Je vindt er informatie over het Wiener Philharmoniker, met een film van het laatste nieuwjaarsconcert. Ook is er een aparte ruimte beschikbaar gesteld voor Straus, Beethoven en Mozart.

Eten tijdens je stedentrip naar Wenen

Herrengasse Wenen

Herrengasse

Heb je zin in een kop koffie? Je vindt in Wenen veel koffiehuizen met een heerlijke wienermelange (koffie met geklopte melk). Hawelka, vlakbij de Graben en Café Central aan de Herrengasse zijn twee aanraders. Wil je er een lekker sachertorte (chocoladetaart) bij, ga dan naar hotel Sacher tegenover de Staatsoper. Ook bij Demel aan de Kohlmarkt kan je terecht voor taarten en andere delicatessen. De zaken zien er prachtig uit met een luxe en oude inrichting.

Een simpele lunch kun je krijgen bij de diverse kiosken in de gehele stad. Hier verkopen ze onder andere de populaire frankfurters (broodjes worst). Als je ’s avonds zin hebt in echte Weense specialiteiten tegen een goede prijs, ga dan naar Beisl. Hier hebben ze onder andere wienerschnitzels en rundergoulash op de kaart staan. Spittelberg is een leuke buurt achter het Museums Quartier. In de opgeknapte panden zitten restaurantjes en cafeetjes.

Hotels in Wenen

Hotel Regina

Dit hotel ligt bij de Votiv-kerk in een statig, groot pand. Het geheel is in oude stijl ingericht. Lees verder…

Altstadt Vienna

De receptie, bar en ontbijtruimte liggen op de eerste etage van een prachtig, oud pand. Lees verder…

Josefshof Wien

Gevestigd in een mooi, lichtgeel gebouw met witte versieringen rond de ramen in de wijk Josefstadt. Lees verder…

Hotel Kummer

Groot, klassiek gebouw, stijlvolle entree met lobby, bar en trappenhuis. Lees verder…